Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A szupergazdagok száma napról napra nő, de hogy hogyan is jutottak el idáig, mindenkinél más és más. Most megosztják veled legkiválóbb tippjeiket, melyeket érdemes megszívlelned, ha gazdaggá szeretnél válni.
Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével - Tippek milliárdosoktól, hogyan légy gazdag és sikeres.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

A szupergazdagok legtöbbje nem költekezik ésszerűtlenül és nem él fényűző módon sem. Tulajdonképpen jó részük úgy jutott el az anyagi függetlenségig, hogy okosan és szerényen költött. Jöjjenek hát a legkiválóbb tippek spóroláshoz milliárdosoktól.

Michael Bloomberg
Nettó vagyon: 34,3 milliárd dollár

"Csak azokhoz a dolgokhoz ragaszkodj, amikre igazán szükséged van."
Michael Bloomberg New York egyik legbefolyásosabb ex-polgármestere, és fő részvényese a Bloomberg cégnek. Egy valamit viszont kevesen tudnak róla. Az utóbbi 10 évben csak két pár kényelmes, fekete cipője volt, melyekben dolgozni járt. Tisztában van azzal, hogy amire igazán szüksége van, azt meg kell vásárolni, viszont felesleges dolgokra (például olyan cipőkre, melyeket nem hordana...) sosem szórja a pénzt.
Bár a történet kissé banális, attól még igaz. Bloomberg sikerhez vezető útját ez a szemlélet végigkísérte.

Bill Gates
Nettó vagyon: 79 milliárd dollár

"Tanulj a múlt hibáiból."
A pénzzel kapcsolatban mindenki elkövet hibákat, hol gyakrabban, hol kevésbé gyakran. Mindnyájan. Mégis, mi különbözteti meg a sikeres embert és a kevésbé sikerest ebben a tekintetben? Az, hogy előbbi képes tanulni az elkövetett hibáiból, és előnnyé kovácsolni azt. Bill Gates a világ leggazdagabb embereként úgy gondolja, fontos, hogy örüljünk a sikereinknek, de a szerzett tapasztalatainkról sose feledkezzünk meg a döntéseink meghozatalánál.

Ingvar Kamprad
Nettó vagyon: 53 milliárd dollár

"Ne költs feleslegesen."
Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója szentül hiszi, hogy az eszement költekezés akkor sem vezet jóra, ha rengeteg pénzed van. Noha szupergazdag, inkább economy classon utazik magánrepülő helyett.

Warren Buffett
Nettó vagyon: 66,1 milliárd dollár

"Olyan otthont válassz, mely megfelel a szükségleteidnek, semmivel sem nagyobbat és fényűzőbbet."
Warren Buffett tökéletesen megtestesíti ezt. Még mindig Omahában él, abban a házban, melyet 1958-ban 31 500 dollárért vásárolt. Noha milliárdjai vannak, semmi szükségét nem érzi annak, hogy csilivili palotában éljen csak azért, mert megteheti. Tökéletesen elég neki a nebraskai ház.

Oprah Winfrey
Nettó vagyon: 2,9 milliárd dollár


"Találj rá a szenvedélyedre."
Ez Oprahnál abszolút kifizetődött. Gyakran idézik tőle: "Azzá válsz, amiben hiszel. Ahol most tartasz, lecsapódása mindannak, amit a múltban gondoltál."
Találd meg, melyek azok a tevékenységek, melyekben igazán örömöd leled, aztán minden eszközzel dolgozz azon, hogy sikeres légy általa - az élet megjutalmaz az eltökéltségedért.

Richard Branson
Nettó vagyon: 5,1 milliárd dollár

"Tűzz ki célokat, és tégy meg mindent azért, hogy elérd őket."
A brit milliárdos, a Virgin csoport alapítója első lépése a siker felé az a lista volt, melyen felsorolta a céljait. Noha nem voltak a legrealisztikusabbak ezek a vágyak, mégis kitűzte célul, és az álmai nyomába eredt. Akkor még nem is sejtette, hogy ez a kis, jelentéktelennek tűnő felsorolás milyen drámai módon változtatja meg az életét.

Carlos Slim Helú
Nettó vagyon: 78,5 milliárd dollár

"Kezdj korán spórolni."
Carlos Slim mexikói üzletember vagyona sem sokkal marad el Bill Gates vagyonától. Leghasznosabb tippjei közt szerepel az, hogy viszonylag hamar kezdjünk megtakarítani, és ezt a megtakarított összeget okosan befektetni, hiszen nagy segítségünkre lehet a későbbiek folyamán, legyen szó egy vállalkozás beindításáról, egy új ingatlan vásárlásáról vagy épp gyermekeink egyetemi oktatásának finanszírozásáról.

John Caudwell
Nettó vagyon: 2,6 milliárd dollár

"Használd ki a közösségi közlekedés előnyeit."
Ez az angol üzletember egy vagyont keresett a mobiltelefon iparágban, de nem jelenti azt, hogy feleslegesen szórná a pénzét - többek között menő autókra. Imád sétálni, biciklizni és tömegközlekedéssel utazni. Gondolj bele, mennyi pénzt spórolnál pusztán azzal, hogy lemondanál az autódról és más közlekedési módot választanál! Nem csak az üzemanyag, de a fenntartási díj, a biztosítások összege is a zsebedben maradna.

David Cheriton
Nettó vagyon: 1,7 milliárd dollár

"Amit magad is el tudsz végezni, azért ne fizess."
David Cheriton egyike volt a Goggle első befektetőinek, és elég szépen meggazdagodott az 1998-ban befektetett 100 000 dollárjából. Mégis, sosem megy például fodrászhoz, saját maga vágja a haját. Okos ötlet, így ezek az apró kiadások nem adódnak össze. Ne költs fodrászra, manikűrösre, kozmetikusra - spórolj rajtuk, aztán fektesd be a megtakarításaidat.

John Donald MacArthur
Nettó vagyon: 1 milliárd dollár 1978-as halálakor, ma 3,7 milliárd dollár

"Készíts költségvetést, melyhez tartod magad."
MacArthur, a Bankers Lifé és a Casualty Company of Chicago részvényeseként üzleti karrierjét egyetlen apró akvizícióval kezdte. Olyan korban élt, ahol a csillogás és a külcsín sokat számított, ő mégis szerény életvitelt választott. 25 000 dolláros évi büdzsét szabott magának, ennél sosem költött többet.

T. Boone Pickens
Nettó vagyon: 1 milliárd dollár

"Írj bevásárlólistát és csak azokat a dolgokat vásárold meg a boltban, melyek a felsorolásodban szerepelnek."
Az olajmogul milliárdos Pickensnek nem ez az egyetlen okos tippje. A másik megszívlelendő tanácsa, hogy sose hordj több pénzt a tárcádban, mint amennyire szükséged van. Ez a vásárlásaidnál duplán jól jön, hiszen még ha szeretnél sem tudsz többet vásárolni, mint amit a listádra írtál. Máris rengeteget spóroltál, ugye?

Jim Walton
Nettó vagyon: 34,7 milliárd dollár

"Nincs szükség a legújabb és legjobb dolgokra."
Walton, a WalMart alapító Sam Walton legkisebb fia szerény életet él, ahogyan az édesapja tanította neki. Noha hatalmas vagyona van, egy 15 éves pickup-ot vezet. Úgy gondolja, érdemes a maximumot kihozni mindabból, ami a tulajdonában van; ezt az autót sem cseréli le mindaddig, míg nem szükséges. Érdemes megfogadnunk a tanácsát nem csak autók, de mobiltelefonok, egyéb műszaki kütyük és ruhák terén is.

Donald Trump
Nettó vagyon: 3,9 milliárd dollár

"Dolgozz keményen."
Donald Trumpot sokan szerencsésnek hiszik, de ő ezt mindig igyekszik cáfolni azzal, hogy a szerencse a kemény munka következménye. "Ha a munkádnak eredménye lesz, ami, ha keményen dolgozol valószínűleg bekövetkezik, azt mondják majd rád az emberek, hogy csak szerencsés voltál. Igen, szerencsés vagy, hogy megvan az eszed és kitartásod a kemény munkához!"

Robert Kuok
Nettó vagyon: 11,5 milliárd dollár

"Használd ki az adódó lehetőségeket, de légy becsületes!"
Robert Kuok, Malajzia leggazdagabb embere az édesanyjától tanult szabályok szerint él. Megtanulta, hogy sose legyen kapzsi, sose használjon ki másokat, de mindig legyen bőkezű az adakozásban. Kuok azt mondja, ahhoz, hogy sikeres légy pénzügyileg, bátornak is kell lenned és megragadni minden lehetőséget, még akkor is, ha a többiek kételkednek benned.

Jack Ma
Nettó vagyon: 10 milliárd dollár

"Mindig a vásárló az első."
Jack Ma, az Alibaba csoport alapítója és milliárdosa úgy gondolja, a vásárló legyen az első számú prioritás - mindig és mindenkor. Ezután jönnek az alkalmazottak, míg végül a részvényesek. Megszívlelendő, hiszen bármilyen vállalkozás akkor képes profitot termelni, ha a vevő boldog és elégedett a termékkel és szolgáltatással.
Másik jótanácsként elmondja, a dolgokhoz való hozzáállásunk sokkal fontosabb mint tudásunk és képességeink.

Howard Schultz
Nettó vagyon: 2,2 milliárd

"A pénz nem minden."
Howard Schultz, a Starbucks elnök-vezérigazgatója úgy gondolja, az ember sokkal inkább személyes értékei, mintsem vagyona teszik valakivé. Ő sosem akart ott lenni egyik szupergazdag-listán sem, pontosan emiatt. Ne a pénz határozza meg, milyen ember vagy.

Ezekkel a hasznos tanácsokkal te is képes vagy a gazdagok élvonalába kerülni. Először csak spórolj kisebb összegeket, fektesd be, majd ahogy belejössz, egyre több és több pénzügyi szokásodat képes leszel átalakítani. Mindig a cél lebegjen a szemed előtt, és sose add fel!

Kapcsolódó cikkek

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével - Tippek milliárdosoktól, hogyan légy gazdag és sikeres.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A milliárdosok tudnak valamit. Egyet biztosan: spórolni. Hiszen hogyan lehetnének milliárdosok, ha két kézzel szórnák a pénzt? Tanuljunk tőlük!

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül - hasznos tippek önéletrajz CV íráshoz pályakezdőknek, friss diplomásoknak és pályaelhagyóknak.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Önéletrajzot írni már csak azért is érdemes írni, mert ha jól írjuk azt meg, nagyobb esélyekkel indulhatunk a munkaerőpiacon.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod - Tanácsok fiatal milliomosoktól.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod

Nem mindenki milliomos, de sok embernek sikerül azzá válni. Sokat tanulhatunk tőlük. Mutatjuk is, hogy milyen dolgokat.