8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban

Melyek azok a felesleges kiadások, melyek megterhelik pénztárcádat, de nem visznek előre? Melyek azok a hibák, amelyeket pénzügyeiddel kapcsolatban elkövethetsz? Ezeket gyűjtöttük most össze.
8 hatalmas hiba, amit elkövethetsz a pénzzel kapcsolatban - Pénzügyi hibák és tanácsok, okos megoldások

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. Túl sok és túl drága biztosítással rendelkezel

Természetesen vannak biztosítások, amiket a törvény előír, és muszáj befizetni. A biztosítási ügynökök és a reklámok folyamatosan próbálnak arról meggyőzni minket, hogy drágább, jobb biztosításokra cseréljük a régit. Akár a házadról, az autódról vagy az életedről van szó, ne köss drágább biztosítást annál, mint amire valóban szükséged van, máskülönben csak a biztosítási ügynökök és biztosítótársaságok zsebét tömöd.

Ma már az interneten online is választhatsz biztosítást, és mivel az alkusz portálokon összehasonlítják neked a különböző ajánlatokat, lehetőséged nyílik a legjobbat választani, sokszor kedvezőbb áron, mint a jelenlegi biztosításod. Érdemes szétnézni, és szükség esetén váltani.

2. Túl sokat fizetsz olyan szolgáltatásokért, amiket olcsóbban megkaphatnál

Ha valamilyen szolgáltatást szeretnél igénybe venni, érdemes körbe nézni az interneten, valaki nem-e kínálja olcsóbban, vagy akár teljesen ingyen. Sok ilyen van, mint például a Skype, amivel ingyen beszélgethetsz. Miért fizetnél egy hosszú beszélgetésért vagyonokat a telefonszolgáltatódnak, ha megteheted ingyen? Egyébként, normál telefonhívásokat is lehet rajta bonyolítani, nagyon kedvező percdíjakért, nemzetközi viszonylatban.
Vagy itt vannak az újságok. Előfizetsz a papírformátumra, vagy inkább letöltöd tabletre az ár töredékéért? Te választasz, de az utóbbi jobban kíméli a pénztárcádat.

3. Túl gyakran váltasz újabb dolgokra

Amikor az Apple kihoz egy új iPhone-t, az emberek hosszú sorokban tolonganak a boltok előtt. Ennyire fontos lenne, hogy a legújabb modellt birtokoljuk?

Ne vakítsanak el a reklámok. Ne vásárolj felesleges dolgokat. Sokkal inkább olyasvalamit keress, ami a pénztárcádhoz van szabva és 3-4 évig is kitart. Így annyit spórolsz, hogy akkor majd akár a legújabb modellt is megveheted, ami szintén jó szolgálatot tesz majd neked nagyon sokáig.

4. Nem veszel tudomást a rejtett költségekről

A bankok rengeteg rejtett költséget, terhet rónak ránk, nézd csak meg hó végén a bankszámla kivonatodat. Érdemes szétnézni a bankok számlakínálatában, hiszen akár több ezer forintos eltérések is lehetnek a pénzintézetek díjszabásai között. Fizess a legtöbb helyen kártyával, ez teljesen ingyenes a készpénz felvétellel ellentétben, és a kiadásaid is jobban nyomon követhetők.

5. Nem spórolsz

Nagyon sokan nem spórolnak, egyszerűen nem tanulták meg gyerekkorukban, hogyan kell. Van egy nagyszerű technika, én az "először magadnak fizess" módszernek hívom. A havi bevételed 10 %-t tedd magadnak félre befektetési számlán ha lehetséges, minden hónapban. Nem egy hatalmas összeg, és gondolj arra, hogy egyébként is szükségtelen dolgokra költenéd. Tekints a megtakarítási számládra szentként, amihez sosem nyúlsz hozzá, legyen szó akármilyen hihetetlen ajánlatról, vagy elszalaszthatatlan vásárlási lehetőségről.

6. Szükségtelen dolgokat vásárolsz

Talán odavagy a ruhákért, táskákért, cipőkért (atyaég, én is magamra ismertem), de nincs szükséged minden héten új modellre. Attól, hogy a sztárok folyamatosan a legújabb dizájner darabokban menőznek, neked nem kell követned a példájukat. Szerintem a legjobb, ha van néhány klasszikus, drága darabod, amit ügyesen kombinálsz fast fashion ruhákkal. A stílus nem pénzkérdés. Ahhoz pedig, hogy tetemes pénzt spórolj a drága holmikon, meg kell tanulnod a vágyaidat a szükségleteidtől elkülöníteni.

7. Pazarolod az ételt

Ne vásárolj több ételt annál, mint amennyit megeszel. Rettenetes dolog, hogy mi ételt dobunk ki, máshol meg éheznek; a pénztárcádnak pedig legalább ilyen rettenetes, hogy minden meg nem evett morzsáért fizetsz. Lehet, hogy a pénzed negyedét olyan dolgokra költöd el a boltban, amit később el sem fogyasztasz.

Kövesd nyomon az étrended, tervezd meg a menüdet. Nem csak anyagilag profitábilis, de jót tesz az egészségednek is. Ha kész bevásárlólistával indulsz a boltba, amit a tervezett menü alapján állítottál össze, akkor tudatosan költesz olyan ételekre, amikre valóban szükséged van. Emellett érdemes minél többet otthon, magad előállítani a napi menüt, adott esetben ezt vinni magaddal munkába is, hiszen jóval olcsóbb megoldás, mintha minden alkalommal étteremben ennél, vagy az ebédszünetek alkalmával egészségtelen dolgokra költenéd a pénzed a helyi büfében.

8.Türelmetlen vagy

A forgalmazók imádnak hasznot húzni a gyarló emberi természetből, ami arra irányul, hogy a javakat azonnal birtokolni akarjuk. Ebből természetesen ők kerülnek ki győztesen, hiszen miért is várnánk a legújabb kütyük, ruhák stb megvásárlásával? Nekünk az kell, nekünk az jár!

A pénzt, nem meglepő módon, el lehet költeni kevésbé impulzívan is. Érdemes figyelni az akciókat. Én például egy boltba sem merészkedek be, ha nincs legalább 30 %-os leárazás. Az outletekbe is érdemes látogatást tenni, hiszen legtöbbször féláron, vagy még olcsóbban lehet megkapni a korábban áhított termékeket.

Ha látsz valamit, és nagyon, és azonnal vágysz rá, akkor is hagyj magadnak némi időt, mielőtt megvásárolod. Ha a vágyad néhány nap alatt alábbhagy, nem is volt szükséged igazából a termékre, és máris rengeteg pénzt spóroltál.

Kapcsolódó cikkek

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

Mindenkinek jól jönnek azok a tippek, amelyekkel pénzt spórolhat meg. Mi most ilyen tippeket mutatunk.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül - hasznos tippek önéletrajz CV íráshoz pályakezdőknek, friss diplomásoknak és pályaelhagyóknak.

Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Önéletrajzot írni már csak azért is érdemes írni, mert ha jól írjuk azt meg, nagyobb esélyekkel indulhatunk a munkaerőpiacon.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod - Tanácsok fiatal milliomosoktól.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod

Nem mindenki milliomos, de sok embernek sikerül azzá válni. Sokat tanulhatunk tőlük. Mutatjuk is, hogy milyen dolgokat.