Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Frissdiplomás vagy? A munkatapasztalatodnak nincs köze a pozícióhoz, amire jelentkezel? Nem tartod érdemesnek az eredményeidet arra, hogy az önéletrajzba írd? Alkalmazd tippjeinket, írd meg a CV-t, és bízz a sikerben!
Hogyan írj önéletrajzot munkatapasztalat nélkül - hasznos tippek önéletrajz CV íráshoz pályakezdőknek, friss diplomásoknak és pályaelhagyóknak.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Nem nehéz önéletrajzot írni. Mindnyájan tudjuk, hogyan kell. Rengeteg weboldal, cikk szól arról, hogyan írjunk jó önéletrajzot. A HR-esek is örömmel osztanak meg tippeket, mitől tűnhet még jobbnak a CV-d. De ezen tippek egyike sem működik, ha nincs mit írnod az önéletrajzra! Mi mégis segítünk ebben hasznos tippjeinkkel.

1. Figyelj a struktúrára

A HR-esek kevesebb, mint 30 másodpercet töltenek azzal, hogy átfussák az önéletrajzot, és eldöntsék, érdemes-e elolvasniuk. Ezért fontos a szerkezet, a feladat az, hogy könnyen olvasható CV-t írj.

Nem szabad, hogy zavaró legyen a struktúra. Hagyj elég helyet a bekezdések között, tartsd a margókat; ha nyomtatott formában kérik az önéletrajzot, ügyelj arra, hogy jó minőségű nyomtatóval készüljön.

Ne felejtsd utánellenőrizni az önéletrajzot, és ne bízz teljes mértékben a helyesírás ellenőrzőben. Egy kis hiba is roppant illúzióromboló lehet.

2. Részletezd a tanulmányaidat

Amikor egy frissen végzett állást keres, legtöbbször nem, vagy csak nagyon kevés munkatapasztalattal rendelkezik. Ha te is ezek közé tartozol, ebben az esetben a tapasztalat hiányát pótold a tudásoddal.

Említsd meg az egyetemi kurzusokat, tréningeket, tanulmányutakat. Emellett külön fejezetet szentelhetsz a szakdolgozatodnak vagy disszertációdnak, így a munkaadó is világosabb képet kap arról, mihez is értesz valójában. És persze ne felejtsd el megemlíteni a beszélt nyelveket, külföldi tapasztalatokat.

3. Ne feledd, munkatapasztalatod akkor is van, mikor úgy hiszed, nincs

Ha nincs releváns tapasztalatod, az még nem jelenti azt, hogy semmilyen tapasztalatod sincs. Amikor önéletrajzot írsz, említsd meg a szakmai gyakorlatot, amelyre jártál, azokat a programokat, ahol önkénteskedtél, részmunkaidős állást (még ha a Mc Donald's-ban dolgoztál is), és az egyetemi évek alatt a hallgatói önkormányzatban való aktív részvételed, ha volt ilyen.

Ezzel az információval többet mondasz a HR-eseknek, mint gondolnád. Képet kaphatnak arról, mennyire vagy jó vezető, csapatjátékos, milyen személyiséggel rendelkezel és miben vagy tehetséges.

4. Szerezz referenciát

A jó referencia sokat segíthet, ha munkatapasztalat híján vagy. Nem csak a korábbi főnökeid adhatnak referenciát, lehet ez akár az egyetemi professzorod, a közösség vezetője, ahol önkéntesként tevékenykedtél, vagy projektmanager, akinek a keze alatt dolgoztál.

Ne feledkezz el az internetről sem. Nem feltétlenül kell aláírt és nyomtatott referencia, a LinkedIn-en például a kollégák is írhatnak rólad véleményt, ami az álláskeresésnél nagy plusz.

5. Sorold fel minden érdemedet

Nyilván nem szabad túlságosan önteltnek, vagy arrogánsnak lenni egy önéletrajz írásánál, de ez nem azt jelenti, hogy ne írhatnád bele mindazt, amiben tehetséges vagy.

Például van jogosítványod? Hát írd bele. Képes vagy folyton új dolgokat tanulni és fejleszteni meglévő képességeidet? Jó vezető vagy? Könnyen szót értesz másokkal? Írj le minden tulajdonságot és képességet, mely a megpályázott állás szempontjából lényeges lehet.

Ne írd bele, miben nem vagy jó. Az az éles interjúban úgy is kiderül.

6. Használj felsorolást

Felsorolásként írd meg az önéletrajzod, azaz a főcímek, mint például oktatás, munkatapasztalat, személyes kompetenciák stb. után a készségeket és tapasztalatokat felsorolás formájában jelenítsd meg.
Így a HR-es könnyebben átlátja az önéletrajzod, és ki tudja ragadni a lényegi információkat. Egyébként pedig, ha nincs túl sok tapasztalatod is kitöltheted a teret a felsorolással.

7. Az állás típusához készítsd az önéletrajzod

Érdemes lenne a megpályázott állások típusától függően több önéletrajzot készítened, hiszen néhány készséged kívánatos egy adott munkához, míg mások nem.

Másrészt, minden álláshoz adott követelmények vannak, a HR-eseknek nem célszerű olyan CV-t küldeni, ami tele van felesleges információval. Ők nagyon elfoglalt emberek, és nem fogják az idejüket vesztegetni az önéletrajzodra, ha első pillanatra nem illessz bele a képbe.

8. Ne legyen az önéletrajzod túl hosszú

Fontos, hogy ne legyen 1 A4-es oldalnál hosszabb az önéletrajzod. Ez elég hogy felsorold a fontos és szükséges információkat magadról, tanulmányaidról, tapasztalataidról és egyéb kompetenciákról.

Néhány extra tipp, hogy még jobb legyen a CV-d:

- fogalmazz tömören

- olyan szavakat használj, amit a nem szakmabeliek is megértenek

- ne használj rövidítéseket, a HR-esek valószínűleg úgy sem értik a nagy részét

- ne túlozz: csakis őszintén beszélj a képességeidről

- pontos megnevezéseket használj (pl. intézmények, kurzusok neveinek feltüntetésekor)

Még ha úgy hiszed is, hogy nincs semmilyen tapasztalatod, amitől a CV-d érdekesnek vagy szakmainak tűnne, megnyugtathatlak, van. Van, amiben te vagy a legjobb és legkülönlegesebb. Ezt foglald az önéletrajzodba, és a tökéletes állás megtalál téged.

Kapcsolódó cikkek

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

Mindenkinek jól jönnek azok a tippek, amelyekkel pénzt spórolhat meg. Mi most ilyen tippeket mutatunk.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével - Tippek milliárdosoktól, hogyan légy gazdag és sikeres.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A milliárdosok tudnak valamit. Egyet biztosan: spórolni. Hiszen hogyan lehetnének milliárdosok, ha két kézzel szórnák a pénzt? Tanuljunk tőlük!

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

Hogyan gondolkodnak a milliomosok? Milyen gondolatok, gondolatok tették őket milliomossá? A cikkben erről olvashatsz.