A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

Cikkünkből megismerheted a milliomos gondolkodásmód 4 alappillérét.
A milliomos gondolkodásmód 4 alappillére

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Sokan azt hiszik, csak úgy válhatnak milliomossá, ha valamilyen úttörő céget alapítanak, vagy éppen felküzdik magukat a vállalati ranglétra legfelső fokára. Mégis, sok esetben azok az igazán gazdag emberek, akik valamennyivel átlag feletti bérből is fizetésből élnek.

Ennek oka nagyon egyszerű. A pénzügyi függetlenséghez vezető útnak sokkal több köze van a pénzről való gondolkodásmódodhoz, mint magához a bevételeidhez.

A következőkben a milliomos gondolkodásmód 4 alappillérével ismertetlek meg. Ha elsajátítod ezeket, még nem leszel gazdag, de legalább a helyes útra terel.

1. Ismerd a különbséget eszközök és források között

Bár ismerik az eszköz és forrás jelentését, sokan félreértelmezik. Lebutítva: az eszköz pénzt rak a zsebedbe, a forrás pénzt von el onnan. Az otthonod, amiben élsz, forrás. Attól, hogy az otthonodnak van pénzben kifejezhető értéke, még nem válik eszközzé. Attól válik azzá, ha értéket ad hozzá a portfóliódhoz. Tehát ha az otthonodat kiadnád, így hajtva hasznot belőle, már eszközzé válna.

Vagy vegyünk egy másik példát. Autót szeretnél venni. Ez egy forintot sem ad hozzá megtakarításaidhoz, sokkal inkább, pénzt von el tőled. A biztosítás, a karbantartás, az üzemanyag. Az értékcsökkenésről ne is beszéljünk. Ettől válik számodra az autó forrássá. Viszont, ha taxisofőr vagy, az autó eszköz, hiszen (még a vele járó kiadások ellenére is) pénzt termel neked.

Ezekkel a példákkal egy dolgot szerettem volna érzékeltetni: csak olyan dolgokra költsd a pénzed (de legalábbis jellemzően olyan dolgokra) melyek segítenek pénzügyi gyarapodásodban.

2. Találd ki, hogyan juthatsz passzív jövedelemhez

A legtöbb ember alkalmazottként keresi a kenyerét, ezt hívjuk aktív jövedelemnek. Minden nap dolgoznod kell érte, ha szeretnéd, hogy megmaradjon az állásod. Dolgozol, ők fizetnek. Még ha végtelen lenne a teherbírásod, se lennél képes napi 24 óránál többet dolgozni.

A passzív jövedelem ezzel szemben akkor is dolgozik érted, amikor éppen eszel, alszol, nyaralsz, tehát ténylegesen nem munkával töltöd az idődet. Passzív jövedelem lehet például a részvényekből befolyó osztalék, vagy a házad/lakásod kiadásával szerzett jövedelem.

Másik példa: egy online vagy offline üzlet is szolgálhat passzív jövedelemforrásként, tekintve hogy nem csak pénzt, időt is befektethetsz. Egy olyan üzlet megteremtése, mely magától működik, pl. egy website, sok munkát igényel, de onnantól kezdve, hogy beindul, jó eséllyel passzív jövedelmet termel majd neked (ha tudod, hogyan aknázd ki a lehetőségeket).

3. Ne hagyd, hogy a félelmeid befolyásoljanak

Vásárolj olcsón, adj el drágán. Talán ez minden üzleti tanács alfája és omegája. Ez viszont a gyakorlatban csakis akkor működik, ha nem félsz kockáztatni. Emlékszel még a 2008-as pénzügyi világválságra? Akkoriban lépten -nyomon azt hallhattad, hogy aki a nagy esés után részvényekbe fektet, az őrült. Mégis, a recessziót követő három évben az átlagos értéknövekedés 11,9 % volt a részvények esetén.

De említhetném az ingatlanpiacot is, melyre a devizahitelek bedőlése is nagy hatással volt. Aprópénzért lehetett kiváló ingatlanokhoz jutni - mégsem vásárolt senki. Most, hogy hatalmas bumm van a piacon, látszólag mindenki megőrült, és nyakra-főre vásárolja a (sok esetben túlárazott) ingatlanokat.

Én abban hiszek, amit Warren Buffet már előttem megfogalmazott: "Akkor legyünk óvatosak mikor mások kapzsik, és csak akkor kapzsik mikor mások óvatosak."

4. Élj jóval a lehetőségeid alatt

Talán ez az egyik legfontosabb összetevője a milliomossá válásnak. Sok olyan embert ismerek, akik átlagos vagy kicsivel átlag feletti munkabérből spórolták meg első millióikat. Mégis, a legtöbben hónapról hónapra élnek, és ez akkor is így marad, ha fizetésemelést kapnak - hiszen az életstílusuk "hozzáinflálódik".

Ha csak napi 1000 Ft-ot teszel félre azáltal, hogy nem dohányzol, vagy éppen nem étteremben ebédelsz munkaidőben, hanem otthonról hozol valamit, kiváló kezdet. Ha pedig fizetésemelést kapsz, tedd félre az emelés összegét, hogy a megtakarításaid részét képezze.

Akármilyen csábító egy újabb autó, egy nagyobb ház gondolata, csak addig tesz boldoggá, míg megvásárolod. Az viszont, hogy nyugodtan hajthatod álomra a fejed minden éjjel, tudva, hogy anyagi biztonságban élsz, felbecsülhetetlen.

Ha szeretnél pozitív irányba változtatni pénzügyeiden, segíthetek. Személyre szabott üléseimmel és programjaimmal kihozhatjuk a maximumot lehetőségeidből. Keress bátran!

Kapcsolódó cikkek

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod - Tanácsok fiatal milliomosoktól.

8 fiatal milliomos, akitől van mit tanulnod

Nem mindenki milliomos, de sok embernek sikerül azzá válni. Sokat tanulhatunk tőlük. Mutatjuk is, hogy milyen dolgokat.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével - Tippek milliárdosoktól, hogyan légy gazdag és sikeres.

Tanulj meg spórolni a milliárdosok tippjei segítségével

A milliárdosok tudnak valamit. Egyet biztosan: spórolni. Hiszen hogyan lehetnének milliárdosok, ha két kézzel szórnák a pénzt? Tanuljunk tőlük!

12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához - Pénz azonnal

12 lépés pénzügyi helyzeted azonnali javulásához

Nem tudod beosztani a jövedelmedet? Fogalmad sincs, hogyan spórolj? Akkor ez a cikk csakis neked szól!