Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között?

Gondolkodtál már azon, hogy mi a különbség a wakesurfing, a wakeboard és a wakeskating között? A cikkben bemutatjuk ezt a három sportot és aztán eldöntheted, hogy csak az egyiket, vagy mindhármat kipróbálod.
Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között

Az biztos, hogy valami közös van ebben a három sportban: mindegyik vízi sport és voltaképpen vízen történő szörfözést takar mind a három. Mindhárom esetében szükség van egy hajóra, legalább a sporttevékenység első „lépéseinél”. Mind a három sportnál akrobatikus trükkök, ugrások és forgások is vannak bőségesen, tehát jó kis állóképességre és izmos lábakra van szükség.

A legnépszerűbb vízi sport vitathatatlanul a wakeboard. A sport közeli testvére a vízisínek, de mégsem teljesen ugyanaz. Voltaképpen ez egy extrém sport, amit a szörfözés ihletett. Kétféle wakeboard létezik. A motorcsónakos és a kötélpályás. A wake szó, nyomdokvizet jelent, míg a board szó a deszkát, amelyen a versenyző áll. Voltaképpen ez egy szörfdeszkás sport, amelynek nem más a lényege, minthogy a deszkán álló személy minél több trükköt tudjon bemutatni. A csónak körülbelül 35 km/h sebességgel halad. A három sport közül ez a legbiztonságosabb.

A wakesurfing esetében is szükség van egy hajóra, csónakra, de csak az indulásnál. A wakesurfingnál is egy deszkán áll a szörfös, de úgy lovagolja meg a hullámokat, hogy nem csatlakozik a hajóhoz. A motorcsónaknak csak annyi a szerepe, hogy extra hullámokat ver – éppen ezért minél nagyobb súllyal rendelkezik, annál jobb – és a csónak keltette hullámokat lovagolja meg a szörfös. Amikor a csónak életre kelti a hullámokat, a szörfös elengedi a kapaszkodót és meglovagolja a hullámokat.

A wakeskates leginkább abban különbözik a másik két sporttól, hogy sokkal több trükkök végrehajtását teszi lehetővé. A sportoló személy voltaképpen a vízen gördeszkázik. Itt is szükség van egy csónakra. Voltaképpen a wakeskates, a wakeboard adaptációja. A deszka, gördeszkához hasonló és ez a vízi sport, cipőben végzendő. Habár többféle gördeszka is készül. Az egyik típushoz szükség van cipőre, míg a másik esetében mezítláb is lehet jobbnál – jobb trükköket véghezvinni. A különbség a deszka méretében is megmutatkozik. Jóval kisebb, mint a fent említett, másik két sport esetében.

A cipőnek mindenképpen gumitalpúnak kell lennie, amely nem szívja meg magát vízzel. Továbbá a biztonságos sport érdekében szükséges még a mellény és a sisak is. A sporthoz vontatóerő is szükségeltetik. Ez több minden is lehet, például nagyon népszerű a motorcsónak, de a vontatóerők között ott van még a kábelpálya és a jet –ski is.

Mindhárom sport nagyon hasznos, hiszen nem csak a testi egészséget biztosítják, hanem nagyfokú logikát, összpontosítást és koncentrációt igényelnek. Ezzel az agyi készségek, kognitív funkciók is fejlődnek. Nem beszélve a sport, mentális hatásairól. A szabad, friss levegőt nem is említettük. Kutatások szerint, a természetben –akár vízben végzett – sporttevékenységek sokkal egészségesebbek, mint az edzőteremben végzett sportolás. Hiszen ilyenkor friss levegővel telik meg a tüdőnk és jóval több oxigén kerül a szervezetünkbe, mintha bent, azaz egy edzőteremben edzenénk. Ráadásul ezeket a sportokat soha nem egyedül, nem magányosan végzik a szörfösök, hanem barátokkal, akikkel felhőtlen perceket töltenek együtt. Márpedig a tudományos kutatások is azt sugallják, hogy a szociális kapcsolatok is maximálisan hozzájárulnak az egészség megőrzéshez.

Kapcsolódó cikkek

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Ma már nagyon sok olyan növényi olajat is lehet kapni, amelyeket a szépségápolás során is használhatunk. Az egyik ilyen az argánolaj, amelyet Marokkó aranyának is neveznek.

Hogyan (ne) veszíts el egy férfit 10 nap alatt?

Hogyan veszítsünk el egy férfit 10 nap alatt?

Hogyan (ne) veszíts el egy férfit 10 nap alatt?

Milyen ruhát viselj egy állásinterjún?

Dresszkód: milyen ruhát viselj egy állásinterjún?

Tippjeink segítségével összeállíthatsz egy elegáns, különleges, de nem hivalkodó ruhaszettet az állásinterjúd napjára.