Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

A marokkói elterjedésű argánfa magjából nyert olaj nem csak töredezett hajra alkalmazható hatásosan. Tudj meg mindent az argánolajról!
Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

A berber konyha előszeretettel alkalmazza az argánolajat, mint különleges és finom növényi zsiradék. Salátákhoz öntetként, vagy kenyérre csepegtetve mi is kipróbálhatjuk. A berberek egyszerű reggelije, az amlou őrölt mandulából, mézből és argánolajból készül, amit pasztává összedolgoznak, majd kenyérre kennek. Ám az argánolajnak jóval borsosabb az ára, mint akár egy jó minőségű olívaolajnak...vajon miért?

Az argándió szüretelését és feldolgozását hagyományosan a berber asszonyok végzik. 2,4 kg olaj előállításához 100 kg argándióra van szükség, így nem meglepő, hogy 1 liter argánolaj több, mint 70 ezer forintba kerül.

Az argánfa átlagosan 130-150 évig él, és ennek megfelelően igen nagyra nő: magassága 5-10 méter, és lombkoronája is tekintélyes méretű. Egy argánfa csupán 8-10 kg termést ad, ami az olívabogyóra hasonlít.

A marokkóiak hagyományosan pirítatlan argánmagból préselt olajat használnak különféle bőrbetegségek, sebek és gyulladások kezelésére. Több, az argánolajban található vegyület is hozzájárul ahhoz, hogy serkenti a vérkeringést és képes mérsékelni a gyulladásos folyamatokat.

Az argánolaj korpás haj és száraz fejbőr kezelésére is alkalmazható. Ehhez az olajat hajmosást követően masszírozzuk be a fejbőrbe és a nedves hajvégekbe, fél órán át hagyjuk hatni (még jobb, ha törölközőbe csavarjuk a hajunkat addig), majd öblítsük le alaposan. A fejbőr argánolajas masszírozása erősíti és táplálja a hajszálak gyökerét is, ezzel serkentve a haj növekedését. Zsírosabb hajúak csak a hajvégeken alkalmazzák!

Az argánolajban megtalálható fitoszterinek mérséklik a koleszterin képződését. (A magas LDL- és alacsony HDL-koleszterinszint az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb jele.) A benne lévő schottenolról feltételezik, hogy daganatos megbetegedések esetén jó hatással van a szervezetre, a spinasterol pedig stimulálja a sejtnövekedést és a sejtek megújulását.

Kapcsolódó cikkek

Természetes szépségápolás - Építsd fel 5 lépéses rutinod!

Természetes szépségápolás - Építsd fel 5 lépéses rutinod!

A természetes szépségápolás tökéletes alternatívát kínál, ha a bőröd minősége és egészséged megőrzése miatt fontos számodra, hogy káros anyagoktól mentes és tiszta forrásból származó kozmetikumokat használj.

10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy - Hogyan légy boldog - A boldogsághoz vezető út.

10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy

A boldogság egy megfoghatatlan valami, mégis mindenki szeretné elérni. A cikkben tippeket adunk a boldogság elérésére.