Tippek a ruhatár fenntarthatóságára

Ennek köszönhetően pénzt takaríthatsz meg, és a környezetet is óvhatod.
Tippek a ruhatár fenntarthatóságára

A globális divatipar hatalmas ökológiai lábnyomot hagy a bolygónkon. Ez az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának akár 10% át, és évente közel 80 milliárd tonna elhasznált vizet jelent.

Mindennek megértéséhez elegendő, ha elképzeljük, hogy egyetlen póló elkészítéséhez 2720 liter vízre van szükség.
A farmer nadrág vagy egyéb stílusos ruha készítéséhez pedig akár 10 000 liter vízre is szükség van.

Ugyanakkor, a gyártáshoz szükséges gyapot termesztésénél több mint 8000 különféle vegyszer kerül be a talajba. A szintetikus anyagok pedig óriási károkat okoznak, mert minden mosásnál belekerülnek a lefolyókba és a csatornákba, majd tovább a folyókba, a tengerekbe és az óceánokba, amelyek vizében így több millió mikro méretű műanyag szál halmozódik fel.

És a divat gyors és folyamatos fejlődésével összefüggésben az általános helyzet még aggasztóbb.
Amennyiben a környezetszennyezés a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a bolygó ökoszisztémáira és az egész emberiségre rázúduló katasztrofális következményeket nem lehet elkerülni.

Ezért a divattervezőket és a ruhaipar szereplőit nem csak a fenntartható fejlődés stratégiájának a kidolgozására és végrehajtására kérik, hanem arra is, hogy a környezetet nem károsító technológiákat fejlesszék, hozzájárulva ezzel a bolygó állapotának pozitív változásaihoz.

Az eredményhez Ön is hozzájárulhat. Ehhez elegendő, ha betartják az egyes ajánlásokat, amelyek a ruhatára tekintetében nem jelentenek lényeges korlátozásokat.

A vásárlási szokások megváltoztatása

A legtöbb ember impulzív módon hozza meg a vásárlási döntéseket, miközben nem a valós igényeit tartja szem előtt, hanem hagyja, hogy az érzelmei vezéreljék. Lehet, hogy egy szép ruha megvásárlásával örömet akar szerezni, de gondolja meg, hogy a szekrényben tárolt ruhái ugyanolyan jól szolgálnak. Lehet, hogy csupán más kombinációban kell hordania. Érdemes ellenállni a kísértésnek és a természet ezt biztosan meghálálja.
Világviszonylatban csak évente körülbelül 150 milliárd terméket állítanak elő, amelyeknek a fele minden használat nélkül, azonnal a szemétkosárban végzi, és nem gondolkodunk el azon, hogy ez mennyire megterhelő a bolygó ökológiájára vetítve. A ruhatára felülbírálásával Ön változtathat ezen a helyzeten.

Tartsa szem előtt a minőséget

Ez azt jelenti, hogy inkább érdemes jó minőségű férfi farmert vagy olyan más ruhát vásárolni, amelynek hosszabb az élettartama és emiatt sokkal tovább viselhető. A jó minőségű termékek időtállóbbak, jobban néznek ki, tovább hordhatók, nem igényelnek javítást vagy azonnali
cserét. Végső soron pedig a költségvetésének is javára válnak. Próbálja ki az újrahasznosított anyagokból készült ruhákat Részesítse előnyben a természetes alapanyagokból és az újrahasznosított anyagokból készült termékeket, amelyek manapság rendkívül népszerűek. Ez azt jelenti, hogy fel kell ismernünk, hogy a szépség és a női bájak nem mindig csak az új öltözetben rejlik, hanem a készítéséhez használt anyagokban is. Ezzel csökkenthetők a környezetet ért hatások.

A környezetnek az is segítséget jelenthet, ha a ruhatárát nem bővíti állandóan újabb kollekciókkal. A second hand, retro vagy vintage boltok ma egy új vonalat jelentenek. Jó megoldásnak tűnik e tekintetben, hogy olyan alapvető ruhákat tartunk a szekrényünkben, amelyek könnyen kombinálhatók és divatos szezonális kiegészítőkkel egészíthetők ki.

Ezzel nem csak a környezetet, hanem a saját költségvetését is védi, amelyet aztán hasznosabb dolgokra és környezetbarát módon használhat fel.

Kapcsolódó cikkek

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

A plasztikai sebészeti műtétek száma -főleg a botox és zsírleszívás- a koronavírus alatt óriásit nőtt! Ehhez a maszkhasználat és a home office is hozzájárult.

10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy - Hogyan légy boldog - A boldogsághoz vezető út.

10 tévhit, ami meggátol abban, hogy boldog légy

A boldogság egy megfoghatatlan valami, mégis mindenki szeretné elérni. A cikkben tippeket adunk a boldogság elérésére.

Szabadulj meg a negatív energiáktól és légy pozitív 7 lépésben.

Szabadulj meg a negatív energiáktól 7 lépésben

A negatív energia rombol. Nem csak lelkileg, testileg is. Mutatjuk, hogyan szabadulj meg tőle.