A határidőnaplók új generációja: bullet journal

Sokszor kedvetlenül ütjük fel a határidőnaplónkat, mert ki sem látunk a sok elintézendő feladatból? Tegyük kicsit színesebbé, kreatívabbá a mindennapokat egy személyre szabott naptárral!
Bullet journal.

Mitől több a bullet journal, mint egy kiszínezett, rajzos határidőnapló? Hogy egészen más szempontok szerint koncentrál a lényeges feladatokra! Előnye, hogy egy-kettő előre elkészített oldalon kívül a többi lapon úgy alakíthatjuk a naptárunkat, ahogy nekünk tetszik. Természetesen inspirálódhatunk azzal kapcsolatban, hogy milyen listákat készítsünk a saját, személyes kis füzetünkbe, és ehhez adunk most néhány klassz tippet.

1. Nem probléma, ha nincs profi rajztudásod.

Sok apró szimbólummal is csodálatos bullet journal-t készíthetünk. Használjuk ki a geometrikus formák nyújtotta egyszerűséget: rajzoljunk apró nyilakat, háromszögeket, négyzeteket a listázáshoz, az oldalak tetejére pedig virágokat, faleveleket, napot, holdat, és felhőket; vagy egy különleges betűtípussal jegyezzük fel az adott lista nevét, sok színt használva.

2. A kötelező feladatok mellett itt az ideje legalább ugyanannyi időt fordítani a kapcsolataidra is.

A bullet journal nem csak a hagyományos teendőket listázza, mint "elmenni a hivatalba új igazolványt készíttetni", vagy "füzeteket venni a suliba". Ami igazán fontos, azok a szociális kapcsolataink, így abban is segít ez a füzet, hogy több figyelmet fordítsunk erre, tudatosan ápoljuk a barátságokat, vagy a párkapcsolatot. Listázhatjuk, hogy kit milyen ajándékkal szeretnénk meglepni a szülinapján, vagy kivel milyen programot tervezünk az adott hónapban, de a lehetőségek száma végtelen. Ne sajnáljuk az oldalakat megtölteni figyelmességgel.

3. Kövesd nyomon a személyes fejlődésed, tűzz ki célokat magad elé.

Szedd pontokba, hogy mit szeretnél elérni idén, vagy rajzolj útvonalat, és írd a kis buborékokba, felhőkbe, hogy milyen állomásokon kell ahhoz átmenned, hogy elérd a célod, vagyis például megszabadulj 10 kg súlyfeleslegtől. Azt is felírhatod, hogy milyen jutalmat kapsz, ha kitartóan haladsz az álmod felé, mert ez egy kis plusz motivációt nyújthat.

4. Adj teret az álmaidnak, készíts kívánságlistákat.

Ebben a rohanó, nehézségekkel teli világban mindenkire ráfér egy kis álmodozás. Írd össze, hogy hova szeretnél eljutni a jövőben, rajzolj térképet, és színezd ki azokat az országokat, amelyeknek a kultúrája vonz. Nyugodtan jegyzed fel azt is, ami most lehetetlennek tűnik. Később jó lesz visszanézni, amikor már megvalósítottad az adott célt.

5. Kövesd a jó példát, motiváld magad idézetekkel.

Ha szomorú vagy, feldob a kedvenc énekesnőd új dala? Ha nincs is lehetőséged folyamatosan azt hallgatni, idézz dalszövegekből, vagy regényekből és versekből, így bármikor, amikor felütöd az új határidőnaplódat, újra és újra átélheted azt a hangulatot.

+1. Figyelj az egészségedre, hiszen ez a legnagyobb ajándék, amit kaphatsz az élettől!

Ha problémáid vannak az alvással, a vérnyomásoddal, vagy a menstruációs ciklusoddal, jegyzed fel ezeket is a kis füzetedbe, hogy később segíthess az orvosnak a pontos diagnózis felállításában. Készíthetsz heti menütervet is az egészséges táplálkozás jegyében, és ha fogyni akarsz, feljegyezheted, milyen kalóriatartalmú élelmiszereket fogyasztottál, vagy mennyit mozogtál aznap.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan légy nyugodt akkor is, mikor a dolgok nehézre fordulnak - Hogyan kezeld és oldd meg a problémáidat hatékonyan.

Hogyan légy nyugodt akkor is, mikor a dolgok nehézre fordulnak

Az élet egy hullámvasút. Nem mindig vagyunk fent, ilyenkor viszont akár még a stressz is eluralkodhat rajtunk. Mutatjuk, hogyan érd el a nyugalmat. Mit tegyél, hogy az életben minél kevesebb alkalommal legyél feszült.

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz.

Kerékpárral iskolába menni, szülő + gyerek együtt? Ez hamarosan remélhetőleg a budapesti mindennapok része lesz

Gyerekek és szüleik együtt tekernek bringabuszos konvojokban Barcelonában és környékén reggelente.

12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak - A korai ébredés előnyei - Növeld hatékonyságod és kreativitásod!

Produktív reggelek - 12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak

A korai kelést sokan el sem tudják képzelni. Pedig számtalan előnye van. A cikkben ezeket az előnyöket bontjuk ki részletesen.