Sikeres nők a tudományban

Matematikus, orvos, vagy mérnök? Manapság már nem csak férfiak jeleskedhetnek ezekben a szakmákban. Tévhit lenne azt gondolni, hogy a lányoknak nem való a kémia vagy a fizika. Cikkünkben olyan hölgyeket mutatunk be, akik figyelemre méltó, kiemelkedő jelentőségű munkát végeztek adott tudományterületen.
Sikeres nők

A szakmára, hivatásra történő készülés már általános iskolás, sőt, óvodás korban elkezdődik. Ekkor még csak fantáziálás szinten, de álmodozunk arról, hogy szívesen lennénk csillagászok, régészek vagy énekesnők. Évek elteltével kezdünk rájönni, hogy nem lehet mindenki sztár, és néhány év alatt elégszer halljuk azokat a tévhiteket is, hogy a fiúk ügyesebbek a számolásban, jobb a térlátásuk, nagyobb az affinitásuk az elektronika vagy az informatika irányába.

Kétségtelen, hogy sajnos ezek a mondatok beleégnek a lányok fejébe, és amikor egy-egy komolyabb számolási példa felett ülnek, amit nem sikerül elsőre megoldani, előhívják őket. Holott a siker felé vezető út egyik alappillére lenne az, hogy hiszünk magunkban és a képességeinkben.

Természetesen nem egy hölgy akadt a történelemben, aki a sok nehézség ellenére mégis a tudományos pályát választotta. Marie Curie lengyel származású fizikus és kémikus például hiába érettségizett kitűnő eredménnyel a varsói lány gimnáziumban, az egyetemre mégsem vették fel, csupán azért, mert nő volt. Marie csak sok nehézség árán, 24 évesen kezdhette meg tanulmányait egy párizsi egyetem természettudományi karán. Akik sokáig próbálták hátráltatni karrierjében, nem gondolhatták, hogy a lengyel kislány egyszer még ilyen sokra viszi: két Nobel-díjat is kapott a rádium és a polónium felfedezéséért, a rádium sikeres izolálásáért, valamint a radioaktív sugárzás kutatásáért.

Nem Marie Curie az egyetlen, akinek a neve említést érdemel: Lise Meitner az atommagfizika területén ért el kiemelkedő eredményeket, és bár ő tanulhatott egyetemen Bécsben, zsidó származása miatt Curie-hez hasonlóan sok nehézséggel kellett megküzdenie. Az évszázadok alatt sok tudós hölgynek kellett szembenézni előítéletekkel, hátrányos megkülönböztetéssel, de a kitartás mindig meghozta eredményét.

Ma már talán valamelyest könnyebb nőként is tudományos pályát választani, hiszen az egyetemi felvételi során semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek a lányok, a tudás alapján ítélnek meg mindenkit.

A Magyar Tudományos Akadémia is szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy a teljes tagságának elenyésző részét alkotják hölgyek. Ennek érdekében minden évben átadják a 'Nők a tudományban' kiválósági díjat 2013 óta, így bemutatva sok-sok kutató értékes munkáját.

A díjazottak között volt például Strádi Andrea is, aki űrkutatással foglalkozik: olyan olcsó technológia kifejlesztésén dolgozik, amivel lehetséges a sugárzás mérése az űrben is. Jedlovszky-Hajdú Angéla elektromos szálhúzással előállított biokompatibilis (szervezetbarát) és biodegradábilis (szervezetben lebomló) háromdimenziós mesterséges polimer térhálók kialakításával kapcsolatban végez kutatómunkát, mert ezek alkalmasak lehetnek szövetregeneráció, vagy szövetpótlás céljára.

Korsós Marianna Brigitta űrfizikai témában végez kutatást, a napkitörések előrejelzésén dolgozik. Néhány éve tudjuk, hogy a napkitöréseknek komoly hatása lehet a földi életre: megszüntethetik a rádiós kommunikációt, a radarok működését, megzavarhatják a navigációt, valamint a számítógépes rendszerek összeomlását is okozhatják. Mindezek fényében nem kérdés, mekkora jelentőségű Brigitta munkája.

Kapuy Orsolya kutatásainak középpontjában a sejtszintű élet-halál döntési folyamatot irányító hálózat dinamikai viselkedésének a megértése áll. Ezek a folyamatok szoros kapcsolatban állnak a sejtek öregedésével és az ahhoz köthető betegségekkel, mint a daganatos elváltozások, vagy az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, amelyek az emberiség millióinak életét nehezítik meg.

Kun Emma csillagászként dolgozik, és egy kettős fekete lyuk felfedezéséért kapott elismerést. A fekete lyukak máig rejtélyes képződményeknek számítanak az univerzumban, bár egyre több információt szerzünk róluk. Úgy gondolják, ezekben a pontokban bizonyos fizikai mennyiségek végtelenné válnak, és belőlük az erős gravitáció miatt semmi, még fény sem tud távozni.

A számtalan példa alapján láthatjuk, hogy a tudás és az elhivatottság nemtől független, csak az adott egyén szorgalmán és hozzáállásán áll, avagy bukik. Rajtunk is múlik, hogy a felnövekvő nemzedékek kislányai elhiszik -e, ők is képesek arra, hogy egy következő Marie Curie-ként valami maradandót alkossanak, hiszen a tudásvágy előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

Kapcsolódó cikkek