Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Környezetvédelmi szempontból is csak jól járhatunk vele.
Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Évek óta növekszik a használt ruhák piaca: a Global Data felmérése egyenesen azt állítja, 2024-re akár 52 milliárd Euróra is nőhet a részesedésük a világpiacból (ugyanez a szám 2019-ben 23 milliárd volt). Habár ez még így is mindössze a divatvilág 1 százalékát jelentené, sok országban stagnál és nem növekszik az új divatáruk piaca.

Nem csoda, ha a járvány közepén egyre többen fordulnak a second hand felé: a turkálók mára cseppet sem számítanak cikinek, inkább fenntartható alternatívát jelentenek a fast fashionnel szembehelyezkedve. Mintha mostanra sokalltunk volna be a pazarló fogyasztásra épülő divatipartól.

Döbbenetes adat, hogy egyetlen póló előállításához mintegy 2700 liter vizet használnak el, de az is, hogy a statisztikák szerint minden ötödik ruhadarabunkat soha nem is vesszük fel. Ha áttérünk a second handre a tömeggyártott ruhákról, hozzájárulhatunk a széndoxid-kibocsátás szintjének csökkenéséhez, de a divatiparban rendkívül alacsony bérért robotoló munkások kizsákmányolása ellen is tehetünk vele.

Számolnunk kell ugyanakkor azzal is, hogy a nagy márkák érthető módon meglovagolják az új divathullámot. A Levis például becseréli a régi farmerünket, hogy aztán online értékesítse. A COS, a svéd H and M egy márkája second hand bolthálózatot létesített, ahol régi darabokat vásárolhatunk. De még az About You alapítója is úgy nyilatkozott, hogy szerinte 10 éven belül a ruhatárunk egyötödét teszik majd ki a használt darabok.

Ha ez nem lenne elég, a second-hand őrület mára a dizájnerek világát is elérte. A Gucci is egy online használtáru-üzlettel kísérletezik, az olasz Miu Miu divatház pedig mintegy 2 ezer régi darabot felvásárolt fel, szalagokkal és gyöngyökkel díszítette, és most “upcycling” címén legalább termékenként 2250 Euróért értékesíti őket.

“Régen csak az vásárolt second hand-termékeket, akinek nem volt pénze az újra. Mára ez szinte megfordult: a tömeggyártott cuccok helyett menő lett használt ruhát vásárolni. Igaz, ez az elején veszteséges lehet a kereskedő számára, hiszen jellemzően olyan ruhákat kell felvásárolnia, amiket az adott szezonban épp nem hordanak, a tárolásból pedig nincsen haszna” - tette hozzá Pirie Grützmacher, divatszakértő.

Kapcsolódó cikkek

12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak - A korai ébredés előnyei - Növeld hatékonyságod és kreativitásod!

Produktív reggelek - 12 ok, amiért a korai kelők előnyben vannak

A korai kelést sokan el sem tudják képzelni. Pedig számtalan előnye van. A cikkben ezeket az előnyöket bontjuk ki részletesen.

Plasztikai sebész: népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt

Plasztikai sebész: népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt

A plasztikai sebészeti műtétek száma – főleg a botox és zsírleszívás – a koronavírus alatt óriásit nőtt! Ehhez a maszkhasználat és a home office is hozzájárult.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni - Hogyan légy boldog, sikeres és elégedett nő.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni

Az életben vannak olyan íratlan szabályok, amelyek betartása elősegíti, hogy mindig boldogok legyünk. Mi most ezekből a szabályokból szemezgettünk néhánya.