Mitől lesz jó egy csók?

Kevesen tudják, de egy csók során körülbelül 150 izom aktív, ebből 34 az arcunkban. Megemelkedik a vérnyomásunk, és gyorsabban ver a szívünk is. A csók intenzitásától függően pedig 2-7 kalóriát égetünk el, miközben a szervezetünk számos boldogsághormont, így oxitocint, szerotonint és dopamint termel.
Mitől lesz jó egy csók?

“Csókolózni ősi dolog, már a régi szanszkrit írásokban is szó esik róla. Ám hogy pontosan miért csináljuk, arra nincs száz százalékos magyarázat. Egy elmélet szerint régen az anyák előrágták a falatokat a gyerekeiknek, és aztán közvetlenül a szájukba juttatták. Elképzelhető, hogy ez az állatvilágból átvett szokás jelenik meg a csókolózásban” - mondja Krüger.

A szakértő szerint a csók manapság szó szerint az ismerkedés eszköze, mert egy csók alapján általában már mindkét partner tudja, hogy a másik passzolhat-e hozzá: egy csók rengeteget elárul a jellemünkről. Éppen ezért a frissen egymásratalált párok két legfontosabb “elfoglaltsága” a csókolózás és a közös nevetgélés, ami által éreztetik egymással, hogy összetartoznak.

De vajon miért van, hogy a hosszabb kapcsolatokban a csókok egyre rövidülnek? A csók a szakértő szerint elsősorban az egymáshoz való közeledés eszköze, így nem csoda, hogy az együttélés során elsikkad a szerepe.

Pedig a csók akár fontosabbnak is tekinthető, mint a szex, amit szükség esetén bárkivel lehet gyakorolni, míg csókolózni inkább a velünk mélyen kapcsolódó, szimpatikus emberekkel szeretünk.

Kapcsolódó cikkek

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Szépségápolási csodaszer: az argánolaj

Ma már nagyon sok olyan növényi olajat is lehet kapni, amelyeket a szépségápolás során is használhatunk. Az egyik ilyen az argánolaj, amelyet Marokkó aranyának is neveznek.

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között

Mi a különbség a wakesurfing, wakeboard és wakeskating között?

Ha eddig nem tudtad, most megmutatjuk, mi a különbség a 3 sport között.

Kerti hangulat a lakásban is

Kerti hangulat a lakásban is

A növényeknek ereje van. Pozitívan hatnak a lelkünkre. Éppen ezért jó, ha az otthonunkban is helyet kapnak a cserepes növények. Teremtsünk a lakásban kerti hangulatot. Mutatjuk is, hogyan.