5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

Ha fizetésről fizetésre élsz, de végre szeretnél pénzt félretenni, nem lehetetlen. Csak néhány szokásodon kell változtatni. Cikkünk megmutatja, hogyan maradhat több pénz a zsebedben.
5 hasznos tipp, hogy több pénz maradjon a zsebedben

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. A kényelem ára

Nyaranta, diákmunkásként gyakran elcsodálkoztam, hogy a kollégáim a reggelt a büfében vásárolt kávéval, pékárúval, üdítővel indították, aztán az ebédet is a munkahelyi menzán fogyasztották el. Ezzel a szokásukkal gyakorlatilag az aznapi fizetésük legalább egynegyedét elköltötték.

Ha szeretnéd, hogy félretett pénzed legyen, a fentihez hasonló szokásaidat teljes mértékben át kell alakítani. Készítsd el már előző nap a reggelit és az ebédet magadnak, vidd el dobozban a munkahelyre. A pénztárcád szeretni fog érte.

Amennyiben nehéz magadban tudatosítani ennek a lépésnek az értelmét, közelítsd meg más oldalról a kérdést. Soha ne arra fókuszálj, hogy valami mennyibe kerül. Inkább gondolj arra, mennyi időt kell ahhoz munkával töltened, hogy megengedhesd magadnak az adott dolgot. Ha másfél óra munkával keresed meg a büfében vásárolt reggeli és ebéd árát, szerintem már nem is olyan mókás.

2. Sok kicsi sokra megy

Ha minden nap csak egy kávét iszol a legolcsóbb fajtából munkába menet (számoljunk a példa kedvéért 300 forinttal), az egy évben több, mint 100 000 Ft, amit csak kávéra költesz.
Mi lenne, ha magadnak készítenéd el? Mi lenne, ha termoszban vinnéd a munkahelyre? A kávéházi kávé élményéről nem kell lemondanod, de hagyd meg különleges alkalmakra.

3. Ne légy lusta

Ha túlórázhatsz (és jobb esetben a cég ki is fizeti), tedd meg. Lehet, hogy szerettél volna korán hazamenni, ledőlni a kanapéra és tévét nézni. De hidd el nekem, az extra órabér nagyon jól fog esni. És mit veszítesz? A kedvenc sorozatodat akár hétvégén is visszanézheted az interneten. Ha nem ragadod meg a lehetőséget a pénzkeresésre, akkor pénzt vesztesz. Lehet, hogy hibás döntéseket hoztál a múltban, de itt az ideje, hogy változtass, és minden lehetőséget kihasználj.

4. Vásárolj élményeket

A pénz haszontalan mindaddig, míg te nem adsz neki funkciót. Lehetnek millióid a bankban, de ha nem nyúlsz hozzá, akkor csak számok.
Vannak, akik felhalmoznak dolgokat a keresett pénzből - nagyobb ház, autó, stb. De ha az ezekre szánt összeg legnagyobb részét félre teszed, a maradékot pedig élményekre költöd, az életed megváltozik. Vidd el a feleséged egy romantikus vacsorára, vagy utazásra, egy életre felejthetetlen élmény marad. Komoly biztonsági tartalékaid lesznek a bankban, miközben az életet is élvezed.

5. Szorítsd vissza a felesleges költéseidet

Csakúgy, mint a reggeli kávé, a haszontalan dolgok vásárlása sem kíméli a pénztárcádat. Az impulzusvásárlási szokásaidat meg kell tanulnod leküzdeni. Ne feledd, ne az árcédulát nézd, hanem az időt, ami alatt megdolgozol az összegért. Megér egy új iPhone hónapokat az életedből? Nekem biztosan nem. Tedd félre a felesleges költéseidre szánt összeget, már hó végén érezhető a változás.

Kapcsolódó cikkek

A 10 legnagyobb pénzügyi hiba a 20-as éveidben - Pénzügyi hibák és megoldásaik, segítség a pénzügyi terv kialakításához.

A 10 legnagyobb pénzügyi hiba, amelyet a 20-as éveidben elkövethetsz

Fiatalság, bolondság. Van némi igazság ebben, hiszen a fiatalok többnyire a mának élnek, ezért nem mindig gondolnak a jövőre, nem spórolnak. A cikkben a pénzügyi hibákra hívjuk fel a figyelmet.

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem - Warren Buffett befektetési és tőzsdei tanácsai.

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem

Ki Warren Buffett? Mit tud ez a férfi a befektetésekről? A cikkből mindenre fény derül!

Hogyan légy milliomos és anyagilag független 30 éves korodra?

Hogyan légy milliomos 30 éves korodra?

A kérdés igazán jól hangzik. De hogyan kell ezt megvalósítani? A cikk erről szól, ehhez adunk inspirációkat, ötleteket.