Nem szeretne tojással főzni? Íme, a vegán alternatívák

A tojás egyszerre alapanyag, hidratáló és kötőanyag. Aki tehát vegán módra szeretne főzni, annak egy jó helyettesítőre van szüksége. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát.
Nem szeretne tojással főzni? Íme, a vegán alternatívák

Párolt tofu

A tofu tökéletes tojáshelyettesítő a krémekhez, a quiche-hez és még számos más élelmiszerhez. Nem csupán köt, hanem krémessé is teszi az élelmiszerek állagát, és könnyűvé teszi őket a nedvességtartalma révén.

Tojáshelyettesítő por

Készen is lehet venni tojáshelyettesítő port, ami a tojás fehérjét, sárgáját vagy egészét is helyettesítheti. A legtöbb ilyen por keményítőt tartalmaz, így egy kis krumplit vagy tápiókát is. Mielőtt hozzáadánánk a többi összetevőhöz, nem árt vízzel elkevernünk.

Ásványvíz

Furcsán hangozhat, de az ásványvíz ideálisan helyettesíti a tojást a tésztában. Ehhez kombinálhatjuk például szójajoghurttal vagy sütőporral.

Gyümölcs -és zöldségpüré

Banán, alma, avokádó, édeskrumpli… számos különböző zöldségből és gyümölcsből készíthető püré, amelynek kötő és nedvesítő hatása is pótolhatja a tojást az ételeinkben. Mivel azonban ezeknek önmagukban is van egy sajátos ízviláguk, nem árt ehhez passzoló receptet választani.

Csicseriborsóliszt

A csicseriborsó több módon is helyettesítheti a tojást: lisztként vízzel kell elkeverni 1:1 arányban. Mivel keményítőben és fehérjében gazdag, kiváló kötőanyag. Ugyanez működik szójaliszttel is, aminek hasonlóak a tulajdonságai.

Aquafaba

A csicseriborsóból kivont, viszkózus anyag neve, ami főzés után keletkezik. Ezt mixerrel vagy kézzel préselve egy feszes, fehér masszát kapunk, ami a tojásfehérjére emlékeztet.

Kapcsolódó cikkek

Változtasd meg az életed 2 hét alatt 14 lépéses életmód-átalakító programunk segítségével.

Változtasd meg az életed 2 hét alatt! 14 lépéses életmód-átalakító program

Akár 2 hét alatt is megváltoztathatod az életedet! Beavatunk a titokba, hogyan tedd!

A só - itt a teljes igazság!

A só – itt a teljes igazság! -1. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A panírozott ételek nem egészségesek, de egészségessé varázsolhatod azokat.