Nem szeretne tojással főzni? Íme, a vegán alternatívák
Párolt tofu
A tofu tökéletes tojáshelyettesítő a krémekhez, a quiche-hez és még számos más élelmiszerhez. Nem csupán köt, hanem krémessé is teszi az élelmiszerek állagát, és könnyűvé teszi őket a nedvességtartalma révén.
Tojáshelyettesítő por
Készen is lehet venni tojáshelyettesítő port, ami a tojás fehérjét, sárgáját vagy egészét is helyettesítheti. A legtöbb ilyen por keményítőt tartalmaz, így egy kis krumplit vagy tápiókát is. Mielőtt hozzáadánánk a többi összetevőhöz, nem árt vízzel elkevernünk.
Ásványvíz
Furcsán hangozhat, de az ásványvíz ideálisan helyettesíti a tojást a tésztában. Ehhez kombinálhatjuk például szójajoghurttal vagy sütőporral.
Gyümölcs -és zöldségpüré
Banán, alma, avokádó, édeskrumpli… számos különböző zöldségből és gyümölcsből készíthető püré, amelynek kötő és nedvesítő hatása is pótolhatja a tojást az ételeinkben. Mivel azonban ezeknek önmagukban is van egy sajátos ízviláguk, nem árt ehhez passzoló receptet választani.
Csicseriborsóliszt
A csicseriborsó több módon is helyettesítheti a tojást: lisztként vízzel kell elkeverni 1:1 arányban. Mivel keményítőben és fehérjében gazdag, kiváló kötőanyag. Ugyanez működik szójaliszttel is, aminek hasonlóak a tulajdonságai.
Aquafaba
A csicseriborsóból kivont, viszkózus anyag neve, ami főzés után keletkezik. Ezt mixerrel vagy kézzel préselve egy feszes, fehér masszát kapunk, ami a tojásfehérjére emlékeztet.