5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Sok betegség egészen érdekes, és még még mindig rejtély az orvosok számára. Cikkünk ezekből mutat be néhányat.
5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Azt mondják, hogy ha google-on a legegyszerűbb és látszólag független tünetekről keresgélünk, akkor akár arra is juthatunk, hogy valamilyen furcsa, egzotikus vagy elfelejtett betegségben szenvedünk. Nos, ez akár lehetséges is, tekintve, hogy vannak olyan betegségek, amelyekről az átlagembernek fogalma sincs. Sok betegség közülük egészen érdekes, és még mindig rejtély az orvosok és tudósok számára is. Íme néhány:

1. Brooke Greenberg esete

Brooke Greenberg egy lány volt, aki Reisterstownban élt, Baltimore megyében, Marylandben. 2013-ban halt meg 20 éves korában. Brooke egész életében úgy nézett ki, mint egy két éves gyermek. Csupán körülbelül 30 hüvelyk (76 cm) magas volt, súlya pedig mintegy 16 font (7,3 kg). Bár egészséges volt, de mégsem úgy fejlődött, mint egy normális gyerek. Az orvosoknak fogalmuk sem volt, mi lehet az oka ennek, vagy hogy mindez hogyan is történik, különösen arra tekintettel, hogy Brooke testvérei (mind a húga, mind pedig a nővére) rendesen fejlődtek. Az egyik orvos, Lawrence Pakula szerint valószínűleg Brooke szervezete nem egészben fejlődött, hanem mint külön elemeknek, mindegyiknek megvolt a saját tempója és módja a fejlődésben. A Brooke-on elvégzett tesztek egyike sem mutatott genetikai károsodást vagy kromoszóma-rendellenességet. A hormonkezelés sem hozott semmilyen eredményt. A legvalószínűbb ok az, hogy Brooke szervezetéből hiányzik az a gén vagy sejt, amely a szervezet megfelelő módon és ütemben történő fejlődésének megfigyeléséért felelős. Az orvosok ezt a "betegséget" X-szindrómának nevezték el. Sokan azt állították, hogy Brooke genotípusának kiderítése nagyban segítené a tudományt. A lány rejtélyének megfejtése lehet a kulcs a hosszú élethez és az örök fiatalsághoz. Nos, ha a tudósok sikerrel járnak, akkor az emberek akár 200 is élnek majd?

2. Arrhinia

Ha nézték a Harry Pottert, tudják, hogy Voldemort Nagyúr milyen viccesen néz ki orr nélkül. De lehet, hogy azt nem tudják, hogy e testrész hiánya is egy betegség. Ez az úgynevezett arrhinia, melynek esztétikai vetülete a legkisebb probléma. Jelenleg csupán mintegy 30 ember van a világon, aki e betegséggel született. Amiatt nagyon veszélyes, mivel ez a szerv az egyik első olyan gát, mely a szervezetünket a vírusokkal és baktériumokkal szemben védelmezi – enélkül a szervezetünk ki van téve a betegségeknek. Még a közönséges nátha is nagyon veszélyes, mert enélkül az orr olyan egyszerű dologra is képtelen, mint a tüsszögés – ez a váladék felhalmozódásához vezet a tüdőben, ami további bonyodalmakat okoz. Az arrhinia annyira ritka, hogy az orvosok még mindig nem ismerik az ellenszerét. Egyelőre az egyetlen megoldás a műtét, de persze ez eléggé költséges.

3. Pica

Sokféle táplálkozási rendellenesség létezik. És ez alatt most nem az anorexiát és a bulimiát értjük, hiszen van, ami még ennél is..., nos, furcsább. Vannak olyan emberek, akiknek a betegsége abban rejlik, hogy igazán különös dolgok elfogyasztására éreznek kényszert. Ezeket a rendellenességeket általánosságban Pica-nak nevezik. Példaként említve ezekből néhányat: geophagia (kosz, szennyeződések, por evése), trichophagia (hajevés), litophagia (kőevés), geomelophagia (nyers krumpli fogyasztása, melyről sokan tudjuk, hogy egy egyszerű módja a láz előidézésének iskolai lógásokhoz), hyalophagia (üvegevés – amely nagyon veszélyes), xylophagia (faevés) és ... mucophagia – a nyák, orrváladék evése. Nos, a legutóbbi rendellenesség "alkalmi" képviselőivel elég gyakran találkozhatunk, például a forgalmi dugókban.

4. Argyria

Bizonyára sokan hallottak már az albinizmusról. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy másik olyan betegség is, mely szintén szokatlan megjelenést okoz. Ez az úgynevezett Argyria, melyet ezüstöt tartalmazó kémiai vegyületek idéznek elő (például ezüst kolloid, amelyet egyes recept nélkül kapható készítmények is tartalmaznak, és amelyek javasoltak az AIDS, az ízületi gyulladás, a rák, a cukorbetegség vagy magas vérnyomás kezelésére is). Az Argyria tünete ezüst-kék színű bőr. Néha csak azon a területen, mely ki van téve a napsugárzásnak, néha pedig az egész testen. E színváltozás maradandó és az orvosok még mindig nem találták meg a módját, hogy hogyan harcoljanak az Argyria ellen. A lényeg, hogy más betegséget, vagy rákos elváltozásokat a szervezetben nem okoz. Ugyanakkor az orvosok nyomatékosan felhívják a figyelmet az ezüst kolloid használatának mellőzésére. Kivéve, ha valaki tényleg nem bánja, hogy úgy néz ki élete hátralévő részében, mint egy Törp.

5. Kuru

A Kuru egy halálos, gyógyíthatatlan fertőző betegség, melyet prionok okoznak. "Nevető betegség"-nek is hívják, mivel az egyik tünete a hisztérikus nevetés, emellett az is jellemzi, hogy a beteg hirtelen zuhan az eufória állapotából a depresszióba. A betegség a Pápua Új-Guineai Fore törzs tagjainál fejlődött ki, mégpedig a kannibál rituálék eredményeként. A kutatók úgy gondolják, hogy sok törzs e betegségnek köszönhetően halhatott ki.

Kapcsolódó cikkek

Mennyi só egészséges?

A só – itt a teljes igazság! - 2. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

A só - itt a teljes igazság!

A só – itt a teljes igazság! -1. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.

5 termék, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem egészségesek

Vigyázat, átverés! Ez az 5 termék kevésbé egészséges, mint gondolnád

Az életben sok minden változik így az is, hogy éppen mely ételek számítanak egészségesnek és melyikről kiáltják ki, hogy veszélyes az egészségre. A cikkben 5 olyan terméket sorolunk fel, amelyek nem is olyan egészségesek.