Ezért fontos a jó apa-lánya kapcsolat

Az apával való pozitív kapcsolat nagyon jó hatással lehet egy lánygyermek egész életére. Persze a fiúknak is fontos, hogy egy erős apa-szerep járjon előttük, azonban ugyanolyan fontos, hogy a lányok is részesüljenek ebben.
Apa-lánya kapcsolat: az egyik legfontosabb.

Egy apa nagy hatást gyakorolhat a lánya életére, és fontos, hogy pozitív befolyással legyen rá. Hiszen így növelheti a lánya önbecsülését, és később magabiztosabb felnőtt nő lehet belőle. Persze azt is nagyban meghatározza, hogy a későbbiekben milyen férfiakhoz fog vonzódni a nő, és mennyi bizalommal lesz a másik nem irányába.

"Ha egy apa pozitív életképet mutat a lányának, azzal példaként szolgál neki, hogy hogyan építse ki később, saját életét, még akkor is, ha máshogy látja a dolgokat, mint az édesapja" - nyiltakozta Michael Austin, a kelet-Kentucky Egyetem professzora. "Az apa-lány kapcsolatában az egyik legfontosabb, hogy az apa törekedjen az intelligens és az őszinte életre, elkerülve a képmutatást, és ismerje saját hiányosságait, hogy reális és pozitív példákat mutasson az életre való nevelés közben." - tette hozzá a professzor.

Manapság már az apaszerep az anyáéval egyenrangúvá fejlődött, tehát a szülők párhuzamosan vesznek részt gyermekük nevelésében, életében. Az sem meglepő már, ha az apa marad otthon a kisbabával, amit sokan elítélnek, azonban nagyon sok pozitív oldala lehet, például egy erős nő felnevelése. Ugyanis az apák állandó jelenléte és erőfeszítése nagyon fontos már kicsi gyermekkortól kezdve.

Austin szerint ez a minőségi, együtt töltött idő döntő fontosságú a lány életének minden szakaszában.

"Az apáknak sok időt kell tölteniük csecsemő lányukkal, gondoskodva fizikai szükségleteiről és anyukájuk támogatásáról."

Amikor eljön a lányok tinédzser korszaka, a szülők gyakran elszakadnak lányuktól, de ez inkább jellemző az apákra, mint az anyákra.

Amikor a lányka tinivé válik, akkor is fontos, hogy olyan kapcsolatban maradjon szüleivel "ami elég bizalmas ahhoz, hogy a lányok biztonsággal merjenek beszélni velük arról, hogy mi történik az életükben" - magyarázza Austin. "Ha szükséges, egy-egy veszekedés után az apukáknak bocsánatot kell kérniük, és ezt tegyék is meg, mivel ezzel tiszteletet és szeretetet mutatnak és tanítanak a lányuknak, illetve gyógyítják a mindennapokban elkerülhetetlen fájdalmakat."

Az apa befolyása a lány önképére

Az apa részvétele a lány életében folyamatosan kulcsfontosságú szerepet játszik, ahogy nő a gyermek. Austin kiemeli, hogy nagyon fontos a "józan ész" a szülők részéről, hogy segítsék gyermeküket a nehéz időszakban is. Az apák különös jelentőséggel kellene, hogy figyeljenek arra, hogy támogassák lányukat, és akár szóbeli bókokkal bátorítsák, mellyel megszűnhet az alacsony önértékelésük. A szóbeli bókok, ha állandóan jelen vannak a lány életében, pozitív hatást gyakorolnak a lányok fejlődésére. Bár ezen bátorítások hatásai gyakran sok idő után jelentkeznek, garantálható, hogy később több magabiztossággal fognak rendelkezni.

"Fontos, hogy ezeket a dolgokat ténylegesen elvégezzék, ami néha nagyon nehéz" - teszi hozzá Austin. Az apa közvetlen bátorítása segíteni fogja a lány bizonytalanságának csökkentését, és növelni a bizalmát saját magában.

Hogyan befolyásolhatják az apák a lányuk későbbi kapcsolatait?

"Elsősorban tisztelettel kell a lányuk felé fordulni, és szeretetet kell mutatniuk" - magyarázza Austin. "Meg kell tanítani, hogy értékeljék saját magukat, ezáltal jó eséllyel olyan férfit fognak választani, aki értékeli majd őket, és nem csak kihasználja." A lányok látni fogják azt is, hogy az apjuk hogyan bánik az anyjukkal vagy a nőkkel, így kialakul egyfajta általános kép a férfiakról, és egy általános bizalmi fokozat is az irányukba.

Már gyermekkorban fontos tehát az apa-lánya közti jó kapcsolat kialakítása, hiszen a lányok így nagyobb valószínűséggel fognak életrevaló, magabiztos, okos és céltudatos nőkké válni.

Kapcsolódó cikkek

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk.

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Nagyon sokféle betegség létezik. Mi most 5 olyan betegséget mutatunk be, amelynek a létezéséről lehet, hogy nem is hallottál.

10 egészségtelen étel, melyet ne fogyassz - Ételek, melyek hízlalnak és károsak az egészségre.

Miért hagyj fel az egészségtelen ételek fogyasztásával?

A táplálkozás az egyik kulcstényezője az egészségünk megőrzésének. A cikkben kifejtjük, hogy miért hagyd abba az egészségtelen ételek fogyasztását.

5 hazugság az egészséges ételekről, melyek kövérré tesznek - Tények és tévhitek táplálékainkról.

5 hazugság az egészséges ételekről

A táplálékokkal kapcsoltban változatos hírek keringenek a világhálón. Mi most néhány titokról rántjuk le a leplet.