Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Nagyon sokan szenvedünk így az év végével újra valamilyen kellemetlen felsőlégúti nyavalyában.
Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Kinek a Covid újabb változata, kinek az influenza, kinek a gyerekek által hazahozott vírusok okoztak lázzal, gyengeséggel, orrfolyással járó betegségeket az elmúlt hetekben. Az egyik általános tünet a köhögés, ami ránk törhet a nap bármely időszakában, és az éjszakai nyugalmat is megnehezítheti. Nem ritka, hogy egy vírusfertőzést követően akár hetekig jelen van, és változó intenzitással adja a betegség érzetét. A vírusos megbetegedésekre az antibiotikumok hatástalanok, tehát egyéb módszereket érdemes bevetni ellene.

Milyen praktikákkal enyhíted a tünetet, vagy éppen mivel segítheted elő a lerakódások mihamarabbi távozását?

Méz, a hagyományos csodaszer! A méz és a különféle méhészeti termékek (https://unipatika.hu/floney-mezpasztilla-etr-kieg-mentol) magukban fogyasztva is jótékony hatással vannak ilyenkor a szervezetre. Kiváló köhögéscsillapító, antimikrobiális hatásainak köszönhetően pedig eredményesen bevethető a fertőző betegségek esetében.

A torokfájást szintén hatékonyan csillapítja, így az egyébként is javasolt bőséges folyadékfogyasztást leginkább sok mézes teával oldhatod meg. A teák https://unipatika.hu/eletmod/gyogytea

igazi nagyágyúnak számítanak a vírusfertőzések és a köhögés ellen.

És néhány kincset érő gyógynövény:

Teaként, szirup és cukorka formájában egyaránt alkalmazható a köhögés csillapítására szolgáló fekete bodza. Az édesgyökér erőteljes gyulladáscsökkentő hatását elsősorban a benne megtalálható glicirrizinnek köszönheti. Hasonlóan sok más gyógynövényhez, ebből is érdemes mértékletesen fogyasztani.

A légutak és a torokváladék eltávolításában fontos szerep juthat az eukaliptusznak, köhögés elleni szirup hatóanyagaként megmutatja jótékony hatásait.

Tudtad, hogy a fehérmályva az orvosi ziliz gyökere? Nyákoldó és köptető tulajdonságai különleges nyálkájának köszönhető. Eredményesen vetheted be torokfájás és köhögés esetén is.

A kakukkfű leginkább a torokfájás esetén bizonyul hasznosnak. Teája a köhögési görcsök kifejezetten hatékony ellenszere.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyömbér milyen sokféleképp felhasználható az egészség szolgálatában. Gyulladáscsökkentő hatással bír, torokfájás, köhögés esetén egyaránt remek választás.

Sokan esküsznek a vöröshagyma-teára, ami mézzel kifejezetten ízletes. Az egészben hagyott vöröshagymákat héjastól kell megfőzni, majd eredményesen bevethető köhögés ellen.

Az illóolajok (https://unipatika.hu/eletmod/novenyi-olaj/illoolaj igen kedveltek manapság. Nem véletlenül. Amellett, hogy kellemes illatukkal kicsit a komfortérzeteden is javítanak a betegség alatt, igen jótékony hatással lehetnek számtalan felsőlégúti probléma kezelésében.

Gyermekkorodból talán ismerős lehet az az orrhoz tartható inhalátor, aminek mentolos, kámforos illata azonnal átjárta a légzőszerveket. A főként náthás panaszok esetén hasznos kis eszköz kifejezetten olcsón beszerezhető még napjainkban is. Érdemes otthon tartani belőle szükség esetére.

A torokfertőtlenítő cukorkák mindig jól jönnek, hiszen időszakosan megszüntetik az irritációt és a köhögési ingert. https://unipatika.hu/gyogyaszat/laz-megfazas/torokfajas

Ha nem szeretnéd, hogy lerakódjon a váladék, akkor valamilyen köptető készítményre https://unipatika.hu/gyogyaszat/laz-megfazas/kohoges is célszerű beruházni, ám ezt kizárólag a délelőtti órákban javasolt elfogyasztani, így elkerülhető, hogy az esti órákban kínzó köhögési rohamoktól szenvedj.

A forró italporok (https://unipatika.hu/search-results/forr%C3%B3%20italpor) korszakát éljük, és hisszük, hogy ezekben minden benne van a gyógyuláshoz. Csak ezektől azonban kár lenne az azonnali javulást várni, viszont kétségtelen, hogy naponta néhányszor hozzájárulnak a jobb közérzethez.

A legfontosabb azonban nyilván a prevenció! Mozogjatok rendszeresen, aludjatok minőségben és mennyiségben is megfelelőt és a legfontosabb: táplálkozzatok egészségesen, változatosan, rostok és vitaminokban gazdagon, illetve támogassátok szervezeteteket egész évben megfelelő étrend-kiegészítőkkel. https://unipatika.hu/vitamin-asvanyi-anyag

Kapcsolódó cikkek

A szezonális allergia

A szezonális allergia

A kellemes tavaszi idő beköszöntével, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a téli bezártságból és minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni - kirándulni, sportolni, barátainkkal, családtagjainkkal élvezni a nap melengető sugarait.

10 tipp a pihentető alvásért - azonnali segítség alvásproblémák esetén - ilyen a jó alvás

10 tipp a pihentető alvásért

A kellő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az életünkben.

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

5 betegség, melynek létezéséről nem is tudunk

Nagyon sokféle betegség létezik. Mi most 5 olyan betegséget mutatunk be, amelynek a létezéséről lehet, hogy nem is hallottál.