10 tipp a pihentető alvásért

A kellő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az életünkben. Mégis, sokan küzdenek alvásproblémákkal. Cikkünk segít abban, hogy nyugodt és pihentető legyen az alvás.
10 tipp a pihentető alvásért - azonnali segítség alvásproblémák esetén - ilyen a jó alvás

A cikk a Caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. Figyelj a légzésedre

A helyes légzés hozzásegíthet a nyugodtabb alváshoz, hat a gondolatainkra, a hangulatunkra, akármilyen hihetetlen. Ha egy időre a légzésedre koncentrálsz (próbáld a hasadba szívni a levegőt), már sokat tettél azért, hogy felkészítsd magad az alvásra. Lenyugtatja az elmédet, és elcsendesíti a zavaró gondolatokat.

2. Vegyél egy forró fürdőt lefekvés előtt

A fürdő, pláne ha aromaterápiás tusfürdőt, olajokat adsz hozzá, igazán nyugtató lehet. Törülközés után nincs is más dolgod, mint a pihe-puha ágyba huppanni.

3. Térdtől lefelé takarózz ki

Könnyebb lesz elaludni, ha az egyik, vagy akár mindkét lábadat térdtől lefelé a takarón kívül tartod. Ennek a gyakorlati oka nem más, mint az, hogy elalvás előtt leesik a testhőmérséklet, tehát azzal, hogy kitakarod a lábad, méginkább elősegíted ezt a folyamatot.

4. Kerüld az erős fényeket elalvás előtt

A TV, számítógép, okostelefon képernyőjének fénye gátolhatja a melatonin termelődését a szervezetben. Ha szeretnéd kialudni magad, lefekvés előtt semmiképp se bámuld a képernyőt túl hosszú ideig, ha mégis erre kényszerülsz, akkor legalább a fényerőt vedd le.

5. Egyél egy kis adag, szénhidrátokból álló ételt

Kutatások szerint egy kis adag, szénhidrátban gazdag étel közvetlenül lefekvés előtt elősegíti a pihentető alvást. Hogy az alakodnak (és a vércukrodnak) semmiképp se árts, a szénhidrátokból kizárólag a komplexeket válaszd, leginkább zöldséget, vagy valamilyen alacsony fruktóztartalmú bogyós gyümölcsöt.

6. Sötétítsd el a szobát

A fény jelenléte jeleket küld az agyba, mely szerint itt az idő felébredni. Ezért lehetséges, hogy többször felkelsz az éjszaka folyamán, amennyiben nincs a szobádban teljes sötétség. Természetesen ennek az ellenkezője igaz, ha a szoba el van sötétítve. Ha igazán jól szeretnél aludni, az összes fényforrást szüntesd meg, még a legkisebbeket is, lehetőleg húzd ki az összes elektromos kütyüt, még a TV standby gombja se világítson.

7. Használd ki az illatok erejét

Ha levendula olajat permetezel a párnádra, könnyebben alszol el. A levendula illatára reagál a testünk: a pulzusunk csökken, csakúgy, mint a vérnyomásunk - megnyugszunk.

8. Írj listát

Írj listát mindazokról a problémákról, melyek aggasztanak, és a lehetséges megoldásaikat is tüntesd fel. Így felszabadítod az elmédet az aggodalmak súlya alól, és könnyebben alszol el.

9. Használd a 90 perces szabályt

Az emberek alvásciklusa 90 perces, ciklikus szakaszokból áll. Alvásigényed ismeretében könnyen meghatározhatod, hogy mikor kell lefeküdnöd, és mikor kell felkelned, hogy ne zavard meg az alvásciklusod. Legjobb, ha a ciklus végére időzíted a felkelést. Ne ess abba a hibába, hogy lenyomod a szundit, hiszen ekkor a ciklus újraindul, és nagyon fáradtan fogsz felébredni.

10. Ne dohányozz elalvás előtt

Természetesen szükségtelen mondani, hogy lehetőleg egyáltalán ne dohányozz. Amennyiben mégsem tudsz lemondani róla, akkor se ess abba a tévhitbe, hogy a dohányzás megnyugtat. A cigiben található nikotin stimulánsként működik, csakúgy, mint a kávéban lévő koffein. Ha lefekvés előtt dohányzol, talán könnyen elalszol, de bizonyára sokszor fel fogsz ébredni az éjszaka folyamán.

Kapcsolódó cikkek

5 termék, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem egészségesek

Vigyázat, átverés! Ez az 5 termék kevésbé egészséges, mint gondolnád

Az életben sok minden változik így az is, hogy éppen mely ételek számítanak egészségesnek és melyikről kiáltják ki, hogy veszélyes az egészségre. A cikkben 5 olyan terméket sorolunk fel, amelyek nem is olyan egészségesek.

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Nagyon sokan szenvedünk így az év végével újra valamilyen kellemetlen felsőlégúti nyavalyában.