A só – itt a teljes igazság! - 2. rész

Milyen sók léteznek? Egészséges vagy nem? Mennyit fogyaszthatunk belőle? A túl sok só árthat a szervezetnek? Viták a „fehér arany” körül.
Mennyi só egészséges?

Mennyi sót használhatunk?

„A helyzet bonyolult, mert a sófogyasztás hatásai a kutatások során ellentmondásos tanulmányi eredményeket hoztak. Például: minden ember vérnyomása veszélyes szintre emelkedik, ha étkezési sót esznek. A kutatás magyarázatot ad erre a jelenségre: "Vannak olyan emberek, akik érzékenyek a sóra és különösen hajlamosak a túlzott sófogyasztás okozta magas vérnyomás kialakulására. Ezáltal károsodik a szív, a vese és károsodnak az erek" - mondja Tanas. .

Szakorvosok szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegek 50% -a és a teljes népesség 30% -a sóérzékeny. Különösen érintett a túlsúlyos, magas vérnyomásban, a lipid-anyagcserezavarban és a cukorbeteg populáció. Nekik jelentősen korlátozniuk kell a sófogyasztást. Az egészséges emberek talán sózhatnak bátrabban, mivel jobban képesek feldolgozni és kiválasztani a sót.

Azért, hogy egészségünket se veszélyeztessük, de a nátrium-klorid pozitív hatásait is élvezzük, a Tanas ezért általában a só tudatosabb használatát szorgalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a napi 5 gramm alatti fogyasztást javasolja, de a nyugat-európai orvosi társaságok engedékenyebbek, ők 6 grammban állapítják meg a napi sóbevitelt.

A férfiak 75 százaléka és a nők 70 százaléka napi 6 grammnál többet eszik.

A kevesebb több, ha ez nem lenne elég az Ön számára, gyógynövényekkel segíthet

A 6 grammnyi sómennyiség nagyjából egy teáskanálnyi "Ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi a felső határ, de ez egy végtelenségig húzódó globális vita" - mondja Tanas. Az is igaz, hogy átlagosan az emberek naponta 9 és 12 gramm sót fogyasztanak - körülbelül kétszer annyit, mint az ajánlott. Ebbe nem csak az a sómennyiség számít bele, amivel az ételeinket megsózzuk, hanem az is, amely már számos ételben megtalálható.

Fokozottan vigyázzon a rejtett sóra!

A sajt-termékek, hús- és kolbásztermékek előállításához általában sok finomított sót használnak. Iparilag feldolgozott készételek esetében a kristályos só az olcsóbb ízesítési forma. A fogyasztónak nehéz megbecsülni, hogy a fűszerezésből mennyit fogyasztanak valójában. Főleg, hogy fáradságos minden egyes élelmiszer nátrium-klorid-tartalmát megtudni. "Hozzávetőleg 6 gramm só lehet egyetlen szalámis pizzában", mondja Tanas. Aki túl sok nagyon sós készterméket evett, ezt másnap viszonylag jól kompenzálhatja egészséges étrenddel, például sok gyümölcs- és zöldségfélével. Ez azonban nem vonatkozik a magas vérnyomásban szenvedőkre, mert nekik mindig a lehető legszorosabban kell figyelniük a napi maximális mennyiséget.

Szerencsére vannak egyszerű módszerek a sófogyasztás hatékony csökkentésére. Például általában alacsonyabb sótartalmú termékeket lehet vásárolni az egészséges vagy reformboltokban, mint a szupermarketekben. De még jobb, ha magunknak főzünk gyakrabban. Ez a legjobb módja annak, hogy szemmel tartsuk sófogyasztásunkat - különösen, ha nem a kanalat használjuk, hanem csak csipetenként adagolunk egy keveset az ételbe. Az ételeket só helyett gyógy- vagy fűszernövényekkel is ízesíthetjük.

"A rossz hangulat és az étvágycsökkenés megelőzése érdekében azonban csak fokozatosan csökkentse a sófogyasztását." Annak, hogy melyik étkezési sót használja, nincs sok jelentősége. Nem számít, hogy egyszerű asztali vagy drága ínyenc só, mint pl. Fleur de Sel - mindegyik elsősorban nátrium-kloridból készül. Ha jódozott sót használunk, kompenzálhatjuk a jódhiányt a szervezetünkben és ezzel elkerülhetjük a pajzsmirigy alulműködésének kockázatát.

A kálium-klorid, amelyet sóhelyettesítőként kínálnak a szaküzletekben, nem tesz jót a magas vérnyomásban szenvedőknek. A kálium-klorid csökkenti a vérnyomást, de ez a hatás káliumban gazdag étrenden keresztül is elérhető. Sárgabarack, banán, sárgarépa, karalábé és paradicsom tartalmaz káliumot.

Mi jó nekem?

Nincs általános és helyes válasz arra, hogy só alapvetően jó vagy rossz. Az egyén egyéni helyzete és fizikai állapota meghatározó. Mint oly gyakran, a mennyiség is meghatározó. Egy bizonyos adagtól kezdve ez akár közvetlenül sóhalálhoz is vezethet. A tudósok megállapították, hogy ehhez egy 70 kilogrammos testsúlyú felnőttnek körülbelül 13 evőkanállal kell fogyasztania, de szerencsére ennyire senki sem akar enni.

Kapcsolódó cikkek

5 termék, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem egészségesek

Vigyázat, átverés! Ez az 5 termék kevésbé egészséges, mint gondolnád

Az életben sok minden változik így az is, hogy éppen mely ételek számítanak egészségesnek és melyikről kiáltják ki, hogy veszélyes az egészségre. A cikkben 5 olyan terméket sorolunk fel, amelyek nem is olyan egészségesek.

A velünk élő mikroorganizmusok

A velünk élő mikroorganizmusok

Balla Réka gyógyszertári szakasszisztens írása a Mikrobiomról.

Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Megérkeztek a hosszú sötét délutánok, a hűvös koraesték, a ködös reggelek. A fáradtság, kimerültség szinte állandó kísérőnk lett a mindennapokban. Hol van már a csodás, mosolygós nyár, az energiával és lendülettel teli jókedv?