Mézzel édesített édesburgonya pite

Ez a mézzel édesített édesburgonya pite egy igazán különleges desszert, amely tökéletesen ötvözi az édesburgonya természetes édességét a méz finom ízével.
Mézzel édesített édesburgonya pite

Ez a pite ideális választás az ünnepekre, vagy bármikor, amikor egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető édességre vágyunk.

Hozzávalók:

A pite tésztája:

1 csomag kész pite tészta (vagy házi pite tészta)


Töltelék:

2 nagy édesburgonya (körülbelül 2 csésze püré)

1/2 csésze méz (vagy ízlés szerint)

1/4 csésze olvasztott vaj

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál só

2 nagy tojás, felverve

1 teáskanál vanília kivonat

1/2 csésze tejszín vagy tej (opcionális, a krémesebb töltelékért)


Elkészítés:

Édesburgonya püré készítése:

Melegítsd elő a sütőt 200°c-ra. Szurkáld meg az édesburgonyákat villával, helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket megpuhulásig, körülbelül 45-60 percig.

Hagyd az édesburgonyákat kihűlni, majd húzd le a héjukat és törjük őket pépesre.


Pite tészta előkészítése:

Nyújtsd ki a pite tésztát, és helyezd egy piteformába. Szurkáld meg villával a tészta alját, hogy a sütés során ne púposodjon fel.


Töltelék elkészítése:

Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonya-pürét, a mézet, az olvasztott vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért, a sót, a felvert tojásokat és a vanília kivonatot. Ha használod, keverd hozzá a tejszínt vagy tejet is, hogy krémesebb legyen a töltelék.

Öntsd a tölteléket a pite tésztába.


Sütés:

Csökkentsd a sütő hőmérsékletét 175°c-ra, és süsd a pitét körülbelül 50-60 percig, vagy amíg a töltelék meg nem szilárdul és a tészta aranybarna nem lesz.

Ha a pite szélei túl gyorsan barnulnának, takard le őket alufóliával a sütés során.


Hűtés és tálalás:

Hagyd a pitét teljesen kihűlni a sütőből kivéve, hogy a töltelék megdermedjen. Tálalás előtt szeleteld fel, és tálald magában vagy egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején.

Ez a mézzel édesített édesburgonya pite nem csak finom, hanem egészségesebb alternatívát is kínál a hagyományos cukorral édesített desszertekhez. A méz és az édesburgonya természetes édessége kiválóan kiegészíti egymást, így egy igazán emlékezetes desszertet kínálva.

Kapcsolódó cikkek

Mézzel édesített édesburgonya pite

Mézzel édesített édesburgonya pite

Ez a mézzel édesített édesburgonya pite egy igazán különleges desszert, amely tökéletesen ötvözi az édesburgonya természetes édességét a méz finom ízével.