Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem

Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere. Bölcsességeit széles körben ismerik, nem fukarkodik másokkal sem megosztani tudását a befektetésekről és a pénzről. Az alábbi leckéket mindenképpen érdemes megtanulnunk tőle.
Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem - Warren Buffett befektetési és tőzsdei tanácsai.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

1. A hosszú távú sikerre koncentrálj

"Soha nem próbálok pénzt keresni a tőzsdén. Vásárláskor abból a feltételezésből indulok ki hogy a tőzsde akár a következő napon bezárhat és öt évig ki sem nyit."

"Befektetőként az egyetlen cél az kell legyen, hogy racionális áron vásároljunk részesedést egy olyan cégben, melynek operatív működése könnyen megérthető, eredményei pedig várhatóan jelentősen emelkednek majd 5,10 vagy 20 éves időtávon. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy 10 évig tartsunk egy részvényt, azon se gondolkodjunk, hogy akár 10 percig tartsuk."

Ha tőzsdézni szeretnél, a hosszú távú sikerre kell koncentrálnod. Buffett mindig is olyan cégekbe fektet, melyekről úgy gondolja, hosszú távon eredményesek. Nem érdeklik a legfelkapottabb részvények vagy a mindenki által izgatottan várt IPO-k. Buffett rendelkezik azzal a képességgel, mint a legtöbb befektető nem - képes hosszú távon gondolkodni.

Neked is meg kell találnod azokat a cégeket, melyekben hiszel, melyekről úgy gondolod, hosszú távon is van bennük potenciál. Változtasd meg a gondolkodásod, növeld a hozamaidat!

2. Elismert cégekbe fektess

"Még mindig jobb egy nagyszerű cég részvényeit elfogadható áron megvásárolni, mint egy elfogadható cég részvényeit nagyszerű áron."

Buffett kizárólag az értékes cégekbe szeret befektetni. A cég egészét értékeli, mikor részvényeket vásárol.

Mikor részvényeket vásárolsz, fontos, hogy ne csak a technikai, de a fundamentális elemzést is végrehajtsd. Talán rövid távon azt jósolod, felfut a részvény a technikai mutatók szerint, de valódi befektetőként hosszú távon kell gondolkodnod - minden esetben tekintetbe kell venned a vállalat mutatóit is. Tekints magadra úgy, mint befektetőre, nem pedig úgy, mint traderre.

3. Szállj be, mikor a többiek kiszállnak

"Légy óvatos, mikor a többiek mohók, és légy mohó, mikor a többiek óvatosak."

Valahányszor gazdasági válság van, Warren Buffett neve el szokott hangzani. 2008-ban, a válság idején 25 milliárd dollárt fektetett be; akkor, mikor mindenki más eladott. A recesszió tökéletes alkalom arra, hogy a kiváló részvényeket diszkont áron megvásárold. Ő is kihasználta ezt 2008-ban, és közel 10 milliárd dollárt szakított vele.

4. Kezdj el befektetni MA

"Hűsölhetünk a fa árnyékában, mert valaki már jóval korábban elültette."

Buffett korán kezdte a szakmát, ez nagyban hozzásegítette későbbi sikereihez. 11 éves korában újságot hordott ki, rágóval házalt, első részvényeit az általa keresett pénzből vásárolta. Fiatalon végigjárta a sikerhez vezető út minden lépcsőjét.

Te se várj a kiváló befektetési lehetőségre! Kezdd el ma!

5. Fektess olyasmibe, amit ismersz

"Több út is vezet a pénzügyi mennyországba."

Hogy melyik a te utad, arról neked kell döntened. A több ezer cégből meg kell találnod azokat, melyekbe szeretnél befektetni, és ki kell alakítanod egy olyan stratégiát, ami sikerre visz.
Soha ne másvalaki stratégiájára, kósza hírekre vagy "tuti" tippekre alapozz. Fejleszd ki a saját értékelési kritériumaidat, határozd meg a személyes céljaidat, és csakis olyan cégekbe fektess, melyeket ismersz, és beleillenek ebbe a képbe.

6. Légy jobb önmagadnál

"Vedd magad körül nálad sikeresebb emberekkel. Az ő viselkedésük és sikerorientáltságuk rád ragad majd."

Sosem leszel pénzügyileg, szakmailag, emberileg igazán sikeres ha nem feszegeted folyamatosan a határaidat és nem vagy hajlandó jobb irányba változni. Vedd magad körül olyan emberekkel, akiktől tanulhatsz.

7. Diverzifikálj

"A diverzifikálás a tudatlanság elleni védekezés."

Fontos, hogy ne csak egy részvénybe fektess. Ez az egyik módja a veszteségeid minimalizálásának. Másrészt, túlzásba se ess, szerintem maximum 10 különböző részvény az, amit még figyelemmel tudsz kísérni.

8. Légy szenvedélyes

"Szenvedély nélkül nincs energiád. Energia nélkül semmid sincs."

Légy szenvedélyes a befektetéseiddel kapcsolatban. A szenvedély segíteni fog, hogy a pillanatnyi visszaeséseknél ne hátrálj meg, és képes legyél hosszú távon kitartani. Megállíthatatlanná tesz. Erőssé tesz a nehéz időkben. De a szenvedély sose vakítson el. Ha egy részvény nagyon rossz irányba halad, add el.

Ha érdekelnek a befektetések és a tőzsde világa, olvass szakirodalmat, az interneten rengeteg információ áll rendelkezésre, melyből megtanulhatod az elemzés és a befektetés csínját-bínját. Ezután már csak nyitnod kell egy értékpapír-számlát és el kell kezdened kereskedni. Ugye nem is olyan bonyolult?

Kapcsolódó cikkek

Egyszerű meggazdagodás, gyors pénzkeresés - Hogyan légy sikeres és gazdag?

Egyszerűbb meggazdagodni, mint gondolnád

Mindenki szeretne gazdag lenni, mindenki szeretne anyagi jólétben élni. Mi most tippeket adunk a meggazdagodáshoz.

Hogyan légy milliomos és anyagilag független 30 éves korodra?

Hogyan légy milliomos 30 éves korodra?

A kérdés igazán jól hangzik. De hogyan kell ezt megvalósítani? A cikk erről szól, ehhez adunk inspirációkat, ötleteket.

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem - Warren Buffett befektetési és tőzsdei tanácsai.

Amit Warren Buffett a befektetésekről tanított nekem

Ki Warren Buffett? Mit tud ez a férfi a befektetésekről? A cikkből mindenre fény derül!