Vissza a gyerekkorba! Tippek egy lazulós hétvégéhez

Édes a nosztalgia, ha visszagondolunk a ropogós cseresznyére a mama fájáról, vagy az önfeledt bújócskázásra a hétvégi ház kertjében. Tippjeinkkel kicsit megidézhetitek a gyerekkort egy szabad szombat délutánon.
Programok, amelyekkel megidézhetjük gyerekkorunk hangulatát.

1. Diavetítés

Poroljuk le a régi diavetítőt, és elő a kötelező olvasmányok rövidebb verzióival, hiszen ki emlékszik már rájuk? (Téli berek, Az aranyember, Légy jó mindhalálig, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, és még sokan mások) Ha nincs meg a szekrény alján a diavetítő, vagy nem működik, akkor az interneten is klassz diafilmeket találhattok.

2. Kerti parti

Ha itt a jó idő, de nem szeretnétek strandra menni a nagy tömegbe, akkor irány az áruház, ahol néhány ezer forintért vásárolhattok egy egyszerű, felfújható medencét. Ha 2-3 fő ülve elfér benne, megvan a tökéletes program egy olyan napra, amikor elviselhetetlen a kánikula. A medence mellé bekészíthettek jégre öntött limonádét friss mentalevéllel, vagy egy nagy tálba szezonális gyümölcsöket, így mindenki abból vehet, ami neki jól esik. Ínycsiklandó joghurtos jégkrémet is készíthettek, ha kisebb szilikon formába töltitek a nagyobb pohárból a joghurtot, majd fapálcikát, esetleg műanyag kanalat állítotok bele. Túl nagy formába nem érdemes önteni a joghurtot, mert nem fogja elbírni a pálcika, és könnyebben leesik.

A medencét egy fa alá tegyétek, vagy állítsatok fel mellette egy színes napernyőt, így egész délután árnyékban hűsölhettek.

Ha a nagymamáék zománcos kerti kádja a pincében vagy a padláson porosodik, akkor azt is megtölthetitek vízzel alapos súrolást követően.

3. Ki nevet a végén?

Időjárástól függetlenül kellemes szórakozás, ha elővesszük a régi társasjátékainkat, és 5-6 barátunkat áthívjuk játszani. A retró játékok közül a Gazdálkodj okosan!, az újabbak közül a Monopoly nyújthat élvezetes kikapcsolódást a felnőtt korosztálynak is. Ha elajándékoztuk a régi társasokat, akkor az interneten is keresgélhetünk és nyomtathatunk.

4. Süssünk-főzzünk valamit, azt is megmondom, hogy mit

Hiányoznak a régi ízek? Elő a nagyi receptes könyvével, és süssünk krumplilángost, vagy készítsünk derelyét, esetleg nudlit. Nyáron főzhetünk lekvárt, és ha úgy gondoljuk, a párunkkal túl sok lenne a munka, hívjuk meg a barátokat, így mindenki vihet majd haza saját készítésű lekvárt, befőttet, vagy szörpöt. Készíthetünk különleges, pikáns dzsemeket is: narancsos vagy levendulás sárgabarackot, rumos szilvát, citromos vaníliás birsalmát, epres rebarbarát, gyömbéres almát, vagy például bodzás málnalekvárt.

5. Kiránduljunk

Ha egész napra csomagolunk elemózsiát a hátizsákunkba, akkor egy 20-30 km-es túra meg se kottyan majd. Ne a telefonunk segítségével navigáljunk, hanem vigyünk térképet, és adjuk meg az esélyt magunknak, hogy kicsit eltévedünk, vagy nem pont azon az úton haladunk végig, amit elterveztünk. Ha telefonnal navigálunk, és esetleg meglátjuk, hogy kaptunk egy fontos e-mailt vagy üzenetet egy baráttól, úgyis válaszolunk, így nem tudunk teljesen elszakadni a problémáktól, vagyis kikapcsolni.

Kihívást is állíthatunk magunk elé, ha elhatározzuk, hogy apránként teljesítjük a Kéktúrát. Ez az északi tájakon végighaladó jelzett turistaút több, mint 1000 km, így sok hétvégére biztosít kikapcsolódást. Teljesítése sem időponthoz, sem időtartamhoz nincs kötve, és nincs nevezési díja sem. A www.kektura.hu honlapról letölthetjük a GPS-nyomvonalat, illetve a bélyegzőhelyek listáját is. Ne féljünk belevágni, fedezzük fel hazánk szépségeit!

Kapcsolódó cikkek

A tökéletes család csupán mítosz

A tökéletes család - csupán mítosz

A látszat ellenére nem létezik tökéletes család.

Bálint Ágnes élete, munkássága és meséi

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel

Bálint Ágnes írónő munkásságát és meséit mutatjuk be.

A jó, boldog, harmonikus kapcsolat, párkapcsolat 10 titka - Párkapcsolati tippek, apró figyelmességek, amivel visszahozhatjátok a romantikát és az intimitást a kapcsolatotokba.

Az igazán boldog párkapcsolat 10 titka

A boldog párok tudnak valamit. 10 titkot biztos. Olyan titkokat,a melyeket mi is felsorolunk most a cikkben.