Kora tavaszi teendők a kiskertben

A jó idő beköszöntével egyre több mindent elvégezhetünk a kertben. Összefoglaltuk, melyek ezek a munkák!
Kora tavaszi teendők a kiskertben

Bár még időnként csípősek a nappalok is, azokon a napokon, amikor a kora tavasz a barátságosabb arcát mutatja, elkezdhetünk tenni-venni a kertben. Márciusban elérkezik az ideje a kert kitakarításának, a metszésnek és a tőosztásnak. A továbbiakban a legfontosabb kora tavaszi teendőket foglaltuk össze.

A díszfüvek tavalyi lombját és szárát 12-15 centiméter magasságban ajánlatos visszavágni. A gyepfelszínről az első fűnyírás előtt tanácsos eltávolítani a gallyakat, a köveket és az egyéb szemetet. Érdemes alaposan átgereblyézni a fűfelületet is!

Január és március között kell megmetszenünk a nyáron és ősszel virágzó cserjéket, figyelembe véve az egyes fajták tulajdonságait. Márciusban metszhető - a fagyok elmúltával - a rózsa, a borbolya, a nyári orgona, a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a kecskerágó, a magyal, a hortenzia és az orbáncfű is.

A kerti hortenziánál el kell távolítani a tavalyi virágfejeket, majd a vesszőt a felső duzzadt rügyre vagy rügypárra visszametszeni. A nyári orgonából, a kékszakállból, a sudárzsályából valamint a japán gyöngyvesszőből ilyenkor lehet természetes formájú, tőből elágazó bokrot nevelni.

Az örökzöldek közül a tuja, a boróka, a hamisciprus és a tiszafa metszését elvégezhetjük hónap végén is, míg a tűlevelűek metszését júniusra kell halasztani.

A félcserjéket, mint a levendulát is, a fás részig történő visszavágással lehet megfiatalítani. Az ősszel virágzó évelők, mint a krizantém, tövét tavasszal jó szétosztani, szintén most szaporítható tőosztással az árnyékliliom.

A hónap elején még bátran ültethetünk földlabdás díszfákat és cserjéket is, ha szeretnénk új növényekkel gazdagítani a kertünket. Ha azt tervezzük, hogy madárbarát kertet alakítunk ki, vegyük figyelembe ezt a szempontot is, amikor fákat és cserjéket választunk!

Nem csak a díszkertben, hanem a veteményesben is elkezdhetünk ténykedni! Az olyan zöldségek magjait, melyek jól csíráznak alacsonyabb hőmérsékleten, már márciusban elvethetjük a szabadban. Ilyen zöldségek például a hónapos retek, a fejes saláta, a spenót, a sóska, a vöröshagyma, a borsó a petrezselyem és a sárgarépa is.

Ha különlegesebb zöldségféléket szeretnénk neveli, akkor itt az alkalom, hogy elvessük a pasztinák és a póréhagyma magjait, valamint sort keríthetünk a fokhagyma ültetésére is. Ha alaposan tájékozódtunk az egyes zöldségek igényeiről és gondozásáról, kora tavaszi fáradozásunkat szinte biztos, hogy siker koronázza majd!

Bízunk benne, hogy sikerült néhány ötletet adnunk a tavaszi kertészkedéshez, legyen szó a díszkertről vagy a konyhakertről. Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

Bálint Ágnes élete, munkássága és meséi

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel

Bálint Ágnes írónő munkásságát és meséit mutatjuk be.

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat - Hogyan neveld gyermekedet, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőle - Gyereknevelési tippek

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat

A szülő által elmondottakon, a szülő szavain, mondatain nagyon sok múlik. Egy-egy mondat ugyanis a gyermek egész jövőjét, életét meghatározhatja. Jó és rossz irányba is.

Miért jobb kapcsolatban élni, mint szinglinek lenni?

Miért jobb kapcsolatban élni, mint szinglinek lenni?

Ideje lenne belátnunk, hogy szingliként és családban élni is normális.