A tökéletes család - csupán mítosz

A barátnőd kislánya sosem sír, szót fogad, és mindig tökéletes az anyukája haja is? A nővéred gyereknevelési elveit folyton dicsérik a szüleid, miközben te egy falat zöldséget próbálsz betömni a székben kalimpáló és üvöltő csemetéd szájába? Ne aggódj, a látszat ellenére nem vagy ezzel egyedül. Nincs tökéletes család.
A tökéletes család csupán mítosz

1. mítosz - A szépséges anyuka

Mindig irigyekdve figyelted azokat a nőket, akik szülés után 2 hét alatt visszanyerték korábbi, csinos alakjukat, és sosem volt pecsétes a ruhájuk, vagy kinyúlt, sőt, a hajuk is olyan, mintha most léptek volna ki a fodrászüzletből? Igen, mindez lehetséges - de csakis a kisgyermekkel töltött idő rovására. Ám egy bébiszitter vagy egy nagymama nem tudja helyettesíteni a kisbaba igazi édesanyját, így évek múlva fog meggyűlni a csinos anyukák baja a csemetével. Az első időszakban alakul ki a baba és a mama között a legmélyebb, meghatározó kötődés, vagyis a bizalom is - ha ez kiskorban nincs meg, akkor nem kell meglepődni, ha a kamasz titkolózni fog, és nem osztja meg a problémáit az édesanyjával. Egy síró gyermek az anyukájára vágyik, nem egy megfizetett, számára idegen nő ölelésére.

2. mítosz - A jól nevelt csemete

"Az én kislányom különben egy angyal - sosem ébreszt fel minket éjszaka, étteremben is jól viselkedik, imádja a zöldségeket és a gyümölcsöket, sosem hoz kellemetlen helyzetben, sosem kóstolta még meg a földet, nem húzta meg mások haját...." - és a lista hosszan folytatható lenne. Persze valóban sokat számít a nevelés, de nincs olyan gyerek, ak ne hisztizne néha, vagy hozná kellemetlen helyzetbe a szüleit. Tekintsük a kisgyereket partnernek, így ha már beszél, igyekezzünk neki elmagyarázni, ha valamit nem szabad csinálni, és értessük meg vele, hogy pontosan miért kérjük meg erre.

3. mítosz - A segítőkész apuka

Unod már, hogy mások férje tökéletes, mindig elmosogat, felkel a síró kisbabához, és emellett be is vásárol lista nélkül, sőt, még főz is? Ne aggódj, ha a te férjed nem tudja mindezt - ettől még lehet szerethető, sőt, segítőkész is, ám vannak dolgok, amik rád maradnak így is, hiszen egy kisbaba (vagy több gyerek) rengeteg figyelmet, gondoskodást igényel.

Ha úgy érzed viszont, hogy túl sok teher nyomja a vállad, ne félj segítséget kérni, és pontosan megfogalmazni, mire lenne igényed. Csakis a kommunikáció segíthet megoldani a problémákat, feloldani a feszültséget.

4. mítosz - Az időzsonglőr

Ha a nap végén marad 10 perced magadra is, már elégedett vagy? Akkor mégis hogy lehetséges, hogy a barátnőd még a Maldív-szigetekre is eljut a kisbabájával, jól teljesít a munkájában, és a férjével is minden rendben? A látszat néha bizony csal, főleg a közösségi oldalakra feltöltött képek: senki sem fog feltölteni fotókat a síró babáról és arról, hogy hány akta irat várja este nyolckor. Ezért olyan megdöbbentő, amikor kiderül, hogy álompárnak hitt emberek elválnak, és marakodnak a közös vagyon megosztásán. Ne hasonlítgasd magad másokhoz, mert sosem tudhatod, kik hogyan élnek, milyen áldozatokat hoznak a látszólagos boldogságért.

5. mítosz - A béke szigete, a család

Alapvetően mind arra törekszünk a családunkban, hogy békésen, konfliktusok nélkül éljünk egymás mellett. Sajnos ez is csak egy utópia, statisztikailag hatalmas az esélye, hogy nem fogja kedvelni egymást a férjed és a nővéred, vagy például te és az anyósod. A szimpátia hiányának ellenére lehetünk diplomatikusak: vagyis felesleges idősebb emberekkel veszekedni, vérre menően kardoskodni az igazunk mellett, és politikáról, gyereknevelési elvekről vitatkozni. Fogadjuk el, hogy mások vagyunk és sok kérdésben máshogy gondolkodunk - ezért ilyen sokszínű a világ, és míg valaki egy területen kiemelkedően teljesít, a másik embernek más okoz örömet vagy sikert.

Kapcsolódó cikkek

Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel - Hogyan nevelj egészséges önbizalmú, boldog gyermeket?

Növeld gyermeked önbecsülését 13 egyszerű lépéssel

A szülő feladata az, hogy növelje a gyermeke önbecsülését. Ezt akár 13 egyszerű lépéssel is megteheted.

Milyen a legjobb ajándék a gyermek első születésnapjára? Ezek a mi tippjeink!

Milyen a legjobb ajándék a gyermek első születésnapjára? Ezek a mi tippjeink!

Ha kisgyermeked első születésnapja közeleg, akkor megfelelően fel kell készülnöd. Semmi sem hasonlítható a gyerekek őszinte öröméhez, akik szó szerint a legapróbb dolgoknak is tudnak örülni.

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat - Hogyan neveld gyermekedet, hogy boldog és sikeres felnőtt váljon belőle - Gyereknevelési tippek

A 10 legjobb dolog, melyet egy anya a gyermekének mondhat

A szülő által elmondottakon, a szülő szavain, mondatain nagyon sok múlik. Egy-egy mondat ugyanis a gyermek egész jövőjét, életét meghatározhatja. Jó és rossz irányba is.