Hogyan írj kreatív önéletrajzot?

Hiába küldted el az önéletrajzod számtalan cégnek, még csak választ sem kapsz? Készíts figyelemfelkeltő, kreatív önéletrajzot - és találj gyorsabban állást!
Hogy készíts kreatív önéletrajzot?

1. Csíz!

A legtöbb munkáltató mostanában külön megjelöli, hogy fényképes önéletrajzot kérnek - így nincs mese, nem kerülheted el, hogy megmutasd magad. Ne használj komor igazolványképet, és a ballagási fotódat sem, hanem mutasd meg, hogy tudsz mosolyogni. Persze a másik végletet is el kell kerülni, vagyis ne illessz be olyan képet a CV-be, amin miniszoknyában vagy, alkoholt fogyasztasz, vagy például a párod/barátnőd megölel, megpuszil.

2. Times New Roman, 12-es betűméret - lehet kreatívabban?

Ha ki szeretnél tűnni a tömegből az önéletrajzoddal, akkor ne egy sima Word-dokumentumot küldj el az állást kínáló céghez, hanem használd például a Word kreatív önéletrajz sablonját! A fő pontokat, dátumokat emeld ki félkövér betűkkel, és az elérhetőségeidet ne egyszerűen, szövegesen add csak meg, hanem például szúrj be apró telefon vagy levél piktogramot.

3. Sablonos szövegek helyett.. egyediség

Sokat töröd a fejet, hogy mit írj a hobbikhoz? Felejts el a "szeretem a zenét, az olvasást, és utazni" szentháromságot, és konkretizáld, hogy például melyik ország kultúrája érdekel. Imádsz főzni? Ne csak ennyit írj! Fogalmazd meg, hogy imádsz muffint sütni, és sokszor jótékonysági rendezvényekre is viszel belőle.

4. Személyiség

Te is csapatjátékos vagy, felelősségteljes gondolkodású, és kitartó? Nos, rajtad kívül pontosan ezt fogja írni a többi 100 jelentkező is. Minél több tulajdonságodat próbáld alátámasztani érvekkel, például: "Szeretek csapatban dolgozni. Előző munkahelyemen egy 5 fős csoport vezetője voltam, és péntekenként bowling klubot is szerveztem a kollégáimmal."

5. Csak röviden, tömören

Éppen az ötödik munkahelyeden betöltött pozíciódhoz kapcsolódóan írod le, hogy mik voltak a feladataid? Többször is megválasztottak az év dolgozójának, és próbálod kigyűjteni, mely években, hol kaptad a kitüntetést? A HR-esek nem szeretik a több oldalas önéletrajzokat, így próbáld meg egy oldalban összefoglalni a legfontosabb adatokat, munkahelyeidet, tapasztalatodat és az elismeréseket is, amit kaptál. Légy tárgyilagos, lényegre törő, és sose véleményezz - se magad, sem mások teljesítményét, valamint az előző munkahelyed sem. Ha valamelyik téma jobban érdekli a munkáltatódat, rákérdezhet a személyes interjún is.

Végül, de nem utolsó sorban, elegánsabb, ha nem Word-dokumentumként továbbítod az önéletrajzod, hanem például online pdf-é konvertálod. Sok sikert kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

A hangrögzítők új generációja

A hangrögzítők új generációja

A hangrögzítő nem csak felvételkészítésre alkalmas, hanem a hangok rögzítésére és azok további tárolására, szerkesztésére, visszahallgatására is.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden és szeresd a munkád, munkatársaidat és a főnököd.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden

A munkahely sokak számára nem a boldogságot jelenti, de azért vannak trükkök, amelyekkel elérhetjük, hogy akár még a munkahelyen is boldogok legyünk.

Hogy készíts kreatív önéletrajzot?

Hogyan írj kreatív önéletrajzot?

Az önéletrajznak nem kell unalmasnak lennie. Néha belecsempészhetsz olyan kreatív dolgokat, ami akár még fel is keltheti az érdeklődést.