5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

Nem vagy kibékülve a munkahelyi kötöttségekkel? Zavar, hogy mások dirigálnak neked? Úgy érzed, többre vagy hivatott? Akkor cikkünk neked szól!
5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Az alkalmazotti létet sokan a stabilitással, jó fizetéssel azonosítják. Mellette szól a fizetett szabadság és a (jobb esetben) 8-tól 5-ig tartó munkaidő is. Nagyszerű. De valóban az? Valóban örömmel kelsz föl minden reggel? Imádod az állásodat és a céget, amelyiknél dolgozol? Nos, ha így van, gratulálok. Egyike vagy azon keveseknek, akiket örömmel tölt el a munkájuk.

Ha gyűlölsz felkelni reggelente, folyamatosan kacérkodsz a gondolattal, hogy felmondasz, és már hétfőn a pénteket várod, itt az ideje, hogy szembe nézz a problémával, és megkérdezd magadtól, valóban ez-e a legjobb módja az időd eltöltésének. Ha csak a fizetés az, ami a jelenlegi munkahelyeden tart, itt az ideje lépned.

Az időnk ezen a világon véges, éppen ezért is értékes. Kezeld hát ehhez mérten, és ne pazarold olyasmire, amit gyűlölsz. A következőkben segítünk neked eldönteni, érdemes-e otthagynod az állásod, és olyasvalamibe fognod, amit igazán szeretsz.

1. Szenvedély

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Elkötelezett vagy a munkád iránt?

Teljes szívedből arra vágysz, hogy ezt csináld?

A szabadidődben is szívesen foglalkoznál vele még akkor is, ha nem kapnál érte fizetést?

Ha a fentiek valamelyikére nem a válasz, akkor valószínűleg nem szereted rajongásig azt, amit csinálsz. Ahhoz, hogy valami nagyszerűt vigyél véghez, szenvedély szükségeltetik. Ha nincs meg a "tűz", érdemes megfontolnod a felmondásodat. Keresd meg azt az elfoglaltságot, ami boldoggá tesz, hogy igazán nagy tetteket vihess véghez. Ne alkudj meg. A szenvedély tesz minden egyes munkanapot élvezetté.

2. Hatás

Büszke vagy a jelenlegi munkádra az elért eredményeid miatt? Értéket közvetítesz? Megismételhetetlen dolgot viszel véghez? Vagy csak egy kis porszem vagy egy nagyvállalat gépezetében? A munkád eredményeinek azon túl, hogy láthatóak, értékesnek is kell lenniük; mindezek mellett pedig értelmesnek, hasznosnak. Értéket kell közvetítened az ügyfeleknek. Ha a te esetedben ez nem így van, nincs értelme tovább folytatnod. Helyette találd meg azt, amit szeretsz csinálni, és csináld. Legyen a szenvedélyed az új munkád. Közvetíts egyedi értékeket a klienseidnek - és nem csak anyagilag lesznek hálásak érte.

3. Célok

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, először ki kell tűzzük őket. Ettől haladunk előre mindnyájan. Alkalmazottként a vállalat céljai sokszor nem egyeznek meg a tiéddel, ennek ellenére neked tenned kell a dolgot. Olyasvalamit kell csinálnod, ami nem összeegyeztethető a te céljaiddal. Vajon mennyire leszel hatékony? Mennyire fogod szeretni, amit csinálsz? Ne félj kirepülni az aranykalitkából. Légy a magad ura, hogy a saját céljaid megvalósításán dolgozhass.

4. Szabadság

Meglehet, sok pénzt keresel a vállalatnál, de alig látod a családod, ki vagy égve, nincs időd arra, hogy élvezd kemény munkád gyümölcsét. Ahogyan már korábban mondtam, az idő az egyik legértékesebb dolog az életünkben. Több időt sosem vásárolhatunk - több pénzünk bármikor lehet. Ez csak rajtad múlik. Tépd le magadról az alkalmazotti lét béklyóit, légy szabad! A saját magad uraként is kereshetsz annyit, mint beosztottként. Bármennyi pénzed lehet - ez csak tőled függ. A szabadidődet pedig sokkal okosabban és rugalmasabban oszthatod be.

5. Örökség

Vajon halálod után emlékezni fognak rád? Vagy te is csak a szürke hivatalnokok egyike voltál? Pedig nagyon sokat dolgoztál és nagyon keményen... Megérdemelnéd, ugye? Sajnos nem, az élet nem így működik. A tehetséges, szenvedélyes emberekre, akik valami nagyot alkottak, örökre emlékezni fognak, és példaként állnak majd a jövő generációi előtt. Hozz létre maradandót, és ki tudja... talán te leszel a következő Thomas Edison vagy Steve Jobs.

Kapcsolódó cikkek

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden és szeresd a munkád, munkatársaidat és a főnököd.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden

A munkahely sokak számára nem a boldogságot jelenti, de azért vannak trükkök, amelyekkel elérhetjük, hogy akár még a munkahelyen is boldogok legyünk.

5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

Ma már sok vállalkozó él körünkben. Sokan megunták az alkalmazotti létet. Mi is tudunk 5 érvet, hogy miért ne legyél többé alkalmazott.

Hogyan kezelj egy rossz főnököt - hasznos tippek a munkahelyi konfliktusok elkerülésére és megoldására, hogy sikeres és boldog légy a munkahelyeden.

Hogyan kezelj egy rossz főnököt

A jó főnök, áldás. Mindenki jó vezetőről álmodozik, de nem mindenkinek van szerencséje. A cikkel segítséget nyújtunk, hogyan kezeld a rossz főnököt.