5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen

Nem vagy kibékülve a munkahelyi kötöttségekkel? Zavar, hogy mások dirigálnak neked? Úgy érzed, többre vagy hivatott? Akkor cikkünk neked szól!
5 nyomós érv az alkalmazotti lét ellen.

A cikk a caramella.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Az alkalmazotti létet sokan a stabilitással, jó fizetéssel azonosítják. Mellette szól a fizetett szabadság és a (jobb esetben) 8-tól 5-ig tartó munkaidő is. Nagyszerű. De valóban az? Valóban örömmel kelsz föl minden reggel? Imádod az állásodat és a céget, amelyiknél dolgozol? Nos, ha így van, gratulálok. Egyike vagy azon keveseknek, akiket örömmel tölt el a munkájuk.

Ha gyűlölsz felkelni reggelente, folyamatosan kacérkodsz a gondolattal, hogy felmondasz, és már hétfőn a pénteket várod, itt az ideje, hogy szembe nézz a problémával, és megkérdezd magadtól, valóban ez-e a legjobb módja az időd eltöltésének. Ha csak a fizetés az, ami a jelenlegi munkahelyeden tart, itt az ideje lépned.

Az időnk ezen a világon véges, éppen ezért is értékes. Kezeld hát ehhez mérten, és ne pazarold olyasmire, amit gyűlölsz. A következőkben segítünk neked eldönteni, érdemes-e otthagynod az állásod, és olyasvalamibe fognod, amit igazán szeretsz.

1. Szenvedély

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Elkötelezett vagy a munkád iránt?

Teljes szívedből arra vágysz, hogy ezt csináld?

A szabadidődben is szívesen foglalkoznál vele még akkor is, ha nem kapnál érte fizetést?

Ha a fentiek valamelyikére nem a válasz, akkor valószínűleg nem szereted rajongásig azt, amit csinálsz. Ahhoz, hogy valami nagyszerűt vigyél véghez, szenvedély szükségeltetik. Ha nincs meg a "tűz", érdemes megfontolnod a felmondásodat. Keresd meg azt az elfoglaltságot, ami boldoggá tesz, hogy igazán nagy tetteket vihess véghez. Ne alkudj meg. A szenvedély tesz minden egyes munkanapot élvezetté.

2. Hatás

Büszke vagy a jelenlegi munkádra az elért eredményeid miatt? Értéket közvetítesz? Megismételhetetlen dolgot viszel véghez? Vagy csak egy kis porszem vagy egy nagyvállalat gépezetében? A munkád eredményeinek azon túl, hogy láthatóak, értékesnek is kell lenniük; mindezek mellett pedig értelmesnek, hasznosnak. Értéket kell közvetítened az ügyfeleknek. Ha a te esetedben ez nem így van, nincs értelme tovább folytatnod. Helyette találd meg azt, amit szeretsz csinálni, és csináld. Legyen a szenvedélyed az új munkád. Közvetíts egyedi értékeket a klienseidnek - és nem csak anyagilag lesznek hálásak érte.

3. Célok

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, először ki kell tűzzük őket. Ettől haladunk előre mindnyájan. Alkalmazottként a vállalat céljai sokszor nem egyeznek meg a tiéddel, ennek ellenére neked tenned kell a dolgot. Olyasvalamit kell csinálnod, ami nem összeegyeztethető a te céljaiddal. Vajon mennyire leszel hatékony? Mennyire fogod szeretni, amit csinálsz? Ne félj kirepülni az aranykalitkából. Légy a magad ura, hogy a saját céljaid megvalósításán dolgozhass.

4. Szabadság

Meglehet, sok pénzt keresel a vállalatnál, de alig látod a családod, ki vagy égve, nincs időd arra, hogy élvezd kemény munkád gyümölcsét. Ahogyan már korábban mondtam, az idő az egyik legértékesebb dolog az életünkben. Több időt sosem vásárolhatunk - több pénzünk bármikor lehet. Ez csak rajtad múlik. Tépd le magadról az alkalmazotti lét béklyóit, légy szabad! A saját magad uraként is kereshetsz annyit, mint beosztottként. Bármennyi pénzed lehet - ez csak tőled függ. A szabadidődet pedig sokkal okosabban és rugalmasabban oszthatod be.

5. Örökség

Vajon halálod után emlékezni fognak rád? Vagy te is csak a szürke hivatalnokok egyike voltál? Pedig nagyon sokat dolgoztál és nagyon keményen... Megérdemelnéd, ugye? Sajnos nem, az élet nem így működik. A tehetséges, szenvedélyes emberekre, akik valami nagyot alkottak, örökre emlékezni fognak, és példaként állnak majd a jövő generációi előtt. Hozz létre maradandót, és ki tudja... talán te leszel a következő Thomas Edison vagy Steve Jobs.

Kapcsolódó cikkek

Hogy készíts kreatív önéletrajzot?

Hogyan írj kreatív önéletrajzot?

Az önéletrajznak nem kell unalmasnak lennie. Néha belecsempészhetsz olyan kreatív dolgokat, ami akár még fel is keltheti az érdeklődést.

A 10 legfontosabb, digitális átalakulásban várható trend 2021-re

A 10 legfontosabb, digitális átalakulásban várható trend 2021-re

Rengeteg digitális átalakulás történt ebben az évben, sok vállalatnak új módszereket kell találnia az üzleti tevékenysége végzésére a kialakult káoszban.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden és szeresd a munkád, munkatársaidat és a főnököd.

10 tipp, hogy boldogabb légy a munkahelyeden

A munkahely sokak számára nem a boldogságot jelenti, de azért vannak trükkök, amelyekkel elérhetjük, hogy akár még a munkahelyen is boldogok legyünk.