Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Megérkeztek a hosszú sötét délutánok, a hűvös koraesték, a ködös reggelek. A fáradtság, kimerültség szinte állandó kísérőnk lett a mindennapokban. Hol van már a csodás, mosolygós nyár, az energiával és lendülettel teli jókedv? Egy hosszúra nyúlt nap után alig várjuk, hogy bedőljünk az ágyba. Ismerős?
Állandó fáradtság, kimerültség a szürke őszben? Ugyan!

Fontos tudnod, hogy érdemes megfigyelned magad, mert nem mindegy, hogy milyen jellegű a fáradtság, amit tapasztalsz magadon, hiszen ennek függvényében kell más és másfajta pihenési módot, feltöltődést választanod. Tarts velünk, és tudj meg többet arról, milyen jellegű fáradtság jellemző rád, és mit tehetsz annak megszüntetéséért!

Szellemi munkát végzőknél gyakori a mentális fáradtság

Azt tapasztalod, hogy teljesítményed jelentősen romlott az elmúlt időben? Úgy érzed, képtelen vagy koncentrálni feladataid elvégzésére, vagy azok sokkal több időt emésztenek fel, mint máskor? Akkor te feltehetően az elsősorban a szellemi munkát végzőkre jellemző mentális fáradtság jeleit produkálod. Hidd el, a sokadik kávé sem fog segíteni, érdemes helyette inkább kisebb-nagyobb szüneteket beiktatnod a munkaidődbe. Váltogasd feladataidat, iktass be egy-egy 10 perces sétát a friss levegőn, hallgass zenét, mely megnyugtat picit. során.

Keresgél a természetes alapanyagú élénkítők között: A ginko biloba (https://unipatika.hu/bioco-ginkgo-biloba-kivonat-120mg-tabletta-90db ), a zöld tea (https://unipatika.hu/yogitea-bio-energizalo-zold-tea) vagy a maca egyaránt remek választásnak bizonyul. De egy jó B-vitamin komplex (https://unipatika.hu/b-vitamin-komplex-healthaid-90db) is segíthet a szellemi fáradtság elűzésében.

Fizikai kimerültség? Irány az ágy!

Edzés vagy fizikai munka okozta fáradtság legjobb ellenszere a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás (https://unipatika.hu/nottevit-skinny-sleep-kapszula-30db) . A változatos táplálkozás, a tiszta élelmiszerek is hatékony ellenszerei a fizikai kimerültségnek, éppen ezért ne feledkezz meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Az étrend-kiegészítők között válassz kifejezetten a fizikai megterhelésekre kialakított készítményeket (https://unipatika.hu/vegnum-energy-d-kapszula-30db). Az izzadással járó tevékenységek után pedig figyelj az elektrolitok pótlására is! (https://unipatika.hu/basica-sport-italpor-bazikus-300g-50x6g)

Érzelmi fáradtság ellen használd a sokat emlegetett „énidő”-t

A stressz manapság mindennapjaink természetessé vált része. A munka és a családtagok, az elvégzendő feladatok és kötelezettségek gyakran előrébb sorolódnak, mint mi magunk, és sokan nem is tudnak nyugodtan aludni, ha valamit folyamatosan csak tolnak maguk előtt. A munkával, a határidőkkel, a magánélettel kapcsolatos feszültség egy idő után nyomot hagy idegrendszered működésén, ha a végletekig hajtod magad, akkor érzelmileg teljesen kimerülhetsz. És sajnos, amikor ennek jeleit már látod, érzed is, rendszerint már késő. Fontos, hogy mindig szánj időt saját magadra is! (https://unipatika.hu/anandam-szett-nyugalom-levedula-narancs-kubeba) Mindegy, hogy a sport lazít el, szeretsz fotózni, imádod a természetet, vagy a szépségápolás, esetleg az olvasás az, amit igazi énidőként élsz meg, a lényeg az, hogy Te legyél a középpontban. Előfordulhat, hogy egyszerűen kimenekülnél a világból. Tedd azt! Menj el egy hosszú hétvégére távol azoktól a stressz forrásoktól, amikkel a mindennapokban találkozol.

Mi az a kreatív fáradtság?

Elsősorban azok ismerik a fogalmat, akik kreatív munkakörben tevékenykednek, ahol folyamatosan az új ötletekre, a friss gondolatokra van szükség. Mit tehetsz, ha egyszerűen nem jönnek azok az ötletek? Ha nincs ihlet? Töltekezz! Inspirálódj! Szerezz új élményeket! Ismerj meg új tájakat, kirándulj, fedezd fel a természet szépségeit, ússz, vagy olvass egy szép helyszínen, hallgass zenét, és ismerkedj új emberekkel. Segítségül hívhatod az étrend-kiegészítőket is, főként a ginseng (https://unipatika.hu/gal-ashwagandha-kapszula), a gyömbér (https://unipatika.hu/dr-steinberger-gyomber-mix-bio-vegyes-gyumolcsle-750ml) és a maca por fognak felpörgetni és lendületet adni az újabb kihívásokhoz

Szociális fáradtság

Ez a típusú fáradtság egyre gyakrabban jelentkezik a mai kor emberének életében. Az okostelefon folyton pittyeg, s úgy érezzük, valamiről lemaradunk, ha nem vagyunk folyton elérhetők, és nem reagálunk minden megkeresésre azonnal. Ez tévedés. Sokan nem ismerik fel, márpedig alapvetés, hogy az egyedüllét igenis fontos! Az introvertált személyiségtípusoknak az energiáit már az is leszívja, ha egyszerűen társaságba kell menniük, és olyan emberekkel kommunikálni, akikre egyébként nem is kíváncsiak. De ha Te egyébként szeretsz a barátaiddal, családoddal lenni, akkor is fontos, hogy legyen egyfajta egyensúlyi állapot a társaságban és a magadban töltött időd között. Egy remekül működő párkapcsolatban mindkét fél elfogadja, ha a másiknak egy kis egyedüllétre és nyugalomra van szüksége, minden zavaró tényező nélkül.

A fáradtság - legyen szó annak bármely formájáról is -, megakadályoz a hatékonyságban, ellehetetleníti az aktív mindennapokat, és rossz hangulatot eredményez. Törekedj arra, hogy a megfelelő minőségű pihenésben legyen részed nap mint nap, ezzel biztosan javítod életminőséged.

Kapcsolódó cikkek

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Köhögés ellen hatékonyan? Soroljuk a lehetőségeket!

Nagyon sokan szenvedünk így az év végével újra valamilyen kellemetlen felsőlégúti nyavalyában.

5 termék, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem egészségesek

Vigyázat, átverés! Ez az 5 termék kevésbé egészséges, mint gondolnád

Az életben sok minden változik így az is, hogy éppen mely ételek számítanak egészségesnek és melyikről kiáltják ki, hogy veszélyes az egészségre. A cikkben 5 olyan terméket sorolunk fel, amelyek nem is olyan egészségesek.

Hogyan védekezz a hideg időjárással szemben?

Hogyan védekezz a hideg időjárással szemben?

Valljuk be kevesebben rajonganak a téli hónapokért, pedig egy szép hóesés vagy egy ropogós mínuszokkal, deres fákkal borított téli erdő is tudnak örömteli pillanatokat okozni.