Pénzügyek a párkapcsolatban

Nem csak a családi, de a párkapcsolati konfliktusok egyik legfőbb oka is a pénzügyekről történő eltérő gondolkodás. Hogyan lehet kompromisszumot kötni, és sikeresen menedzselni a közös kasszát?
Párkapcsolati pénzügyek.

Az első, rózsaszín ködben eltöltött pillanatok után előbb-utóbb felmerül a pénzügyek kérdése egy párkapcsolatban. Gondoljunk csak egy közös esti bevásárlásra, egy finom vacsorára egy étteremben, vagy a közelgő nyaralásra. Ha tabuként kezeljük azt a témát, hogy mikor ki fizet, melegágyat biztosítunk a jövőbeli konfliktusoknak.

Az első konfliktusforrás az lehet, ha nagyon eltérő családi háttérrel rendelkezünk a kapcsolatban, vagyis a pár egyik tagja sokkal gazdagabb, mint a másik. Ilyenkor a gazdag gyermek szülei féltik a fiuk/lányuk vagyonát, míg a másik oldal bizalmatlanságot érezhet. Nagyon fontos, hogy elmagyarázzuk a szüleinknek: felnőttek vagyunk, meg tudjuk beszélni a pénzügyeinket egymás között, így tartsák tiszteletben, hogy ha nem kérünk tanácsot, nem is szeretnénk kapni.

Előbb-utóbb szóba kerül a közös kassza gondolata is, hiszen a házasság és a gyerekvállalás felé közeledve egyre nehezebb menedzselni, hogy ki mit fizet. Az esküvőre a dekorációt a pár női tagja rendezi? A vacsorát a férfi fizeti? És este ki vesz tápszert a kisbabának? Sokkal egyszerűbb, ha mindezeket egy közös kasszából fizetjük, és nem számolgatjuk, ki, mikor, mennyit fizetett.

Jó kérdés persze, hogy nagyon eltérő munkahelyi fizetés esetén megoldás -e a közös kassza. Ha igazán megbízunk a párunkban, tudhatjuk, hogy haszontalan dolgokra nem fogja elszórni a pénzt, csakis olyat vásárol meg, amire igazán szüksége lehet.

Ha mégis úgy látjuk, a párunk túlzásba esett, és tonnaszám veszi az olyan ruhákat vagy lakberendezési tárgyakat, amire semmi szükségünk, akkor itt az ideje leülni egy beszélgetésre. Bár a téma kellemetlen, megfelelő kommunikáció nélkül az apró sérelmek felhalmozódnak, és eljöhet az a pillanat, amikor úgy érezzük, már felesleges beszélgetni. Az első intő jeleket követően tehát beszéljük meg, magyarázzuk el, mi a probléma a közös kassza felhasználásával. Nagyon figyeljünk arra, hogy ne használjunk vádló, bántó szavakat, így ahelyett, hogy "Már megint ezer felesleges ocsmány ruhát vettél", kezdjük úgy a beszélgetést, hogy "Tudom, hogy nagyon szeretsz vásárolni, de én mostanában úgy látom, hogy a sok költekezés miatt nem lesz lehetőségünk megvalósítani a közös céljainkat."

A legtisztább az, ha készítünk egy közös listát arról, hogy a következő egy hétben, egy hónapban, egy évben mire szeretnénk költeni a pénzt. A listára csak azok a dolgok kerüljenek fel, amiben a pár mindkét tagja egyetért, és ha ezen felül vannak olyan dolgok, amik csak az egyik félnek fontosak, azokat írjuk fel egy olyan listára, ami plusz bevétel esetén előtérbe kerülhet.

Ezt a listát ne süllyesszük el a fiók mélyére, hanem tegyük ki jól látható helyre. Az utólagos változtatások eszközölése persze nem tilos, de mindent beszéljünk meg, ezzel is kimutatva, hogy fontos a párunk véleménye, és nélküle nem szeretnénk dönteni fontos kérdésekben.

Ha viszont végképp nem jutunk közös nevezőre bizonyos dolgokban, mert a párunk nem érti meg, hogy számunkra egy adott kiadás nagyon fontos lenne, akkor érdemes elgondolkodni azon, vajon valóban összeillünk e. Ne csak egy esélyt adjunk, vagyis ha elsőre nem sikerül a pénzügyi megbeszélés, akkor fussunk neki még egyszer bátran egy kicsit később. Lehetséges, hogy csupán nem a megfelelő pillanatot választottuk ki, mert a másik fél nagyon fáradt vagy feszült volt.

Abban az esetben, ha állandósul a külön kassza, pontosan ügyeljünk arra, hogy a feleket egyenlő mértékben terheljék a költségek, vagy megbeszélés szerint, például a fizetések arányában. Azt se feledjük, attól, hogy valakinél a külön kassza vált be, nálunk beválhat a közös kassza is, vagy pont fordítva. A legfontosabb az egyetértés, valamint az, hogy ne kezeljük tabuként a közös pénzügyeinket.

Kapcsolódó cikkek

A Gucci-Ház - Felesége felfogadott bérgyilkosa ölte meg Gucci-t - Patricia Reggiani története

A "fekete özvegy" nem bánja tettét - A Gucci-sztori

Lady Gaga alakítja Patricia Reggiani-t, aki meggyilkolta volt férjét, Maurizio Gucci divatkirályt.

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

Népszerűbb lett a botox, ráncfelvarrás és zsírleszívás a koronavírus alatt a plasztikai sebész beszámolója szerint

A plasztikai sebészeti műtétek száma -főleg a botox és zsírleszívás- a koronavírus alatt óriásit nőtt! Ehhez a maszkhasználat és a home office is hozzájárult.