Pénzügyek a párkapcsolatban

Nem csak a családi, de a párkapcsolati konfliktusok egyik legfőbb oka is a pénzügyekről történő eltérő gondolkodás. Hogyan lehet kompromisszumot kötni, és sikeresen menedzselni a közös kasszát?
Párkapcsolati pénzügyek.

Az első, rózsaszín ködben eltöltött pillanatok után előbb-utóbb felmerül a pénzügyek kérdése egy párkapcsolatban. Gondoljunk csak egy közös esti bevásárlásra, egy finom vacsorára egy étteremben, vagy a közelgő nyaralásra. Ha tabuként kezeljük azt a témát, hogy mikor ki fizet, melegágyat biztosítunk a jövőbeli konfliktusoknak.

Az első konfliktusforrás az lehet, ha nagyon eltérő családi háttérrel rendelkezünk a kapcsolatban, vagyis a pár egyik tagja sokkal gazdagabb, mint a másik. Ilyenkor a gazdag gyermek szülei féltik a fiuk/lányuk vagyonát, míg a másik oldal bizalmatlanságot érezhet. Nagyon fontos, hogy elmagyarázzuk a szüleinknek: felnőttek vagyunk, meg tudjuk beszélni a pénzügyeinket egymás között, így tartsák tiszteletben, hogy ha nem kérünk tanácsot, nem is szeretnénk kapni.

Előbb-utóbb szóba kerül a közös kassza gondolata is, hiszen a házasság és a gyerekvállalás felé közeledve egyre nehezebb menedzselni, hogy ki mit fizet. Az esküvőre a dekorációt a pár női tagja rendezi? A vacsorát a férfi fizeti? És este ki vesz tápszert a kisbabának? Sokkal egyszerűbb, ha mindezeket egy közös kasszából fizetjük, és nem számolgatjuk, ki, mikor, mennyit fizetett.

Jó kérdés persze, hogy nagyon eltérő munkahelyi fizetés esetén megoldás -e a közös kassza. Ha igazán megbízunk a párunkban, tudhatjuk, hogy haszontalan dolgokra nem fogja elszórni a pénzt, csakis olyat vásárol meg, amire igazán szüksége lehet.

Ha mégis úgy látjuk, a párunk túlzásba esett, és tonnaszám veszi az olyan ruhákat vagy lakberendezési tárgyakat, amire semmi szükségünk, akkor itt az ideje leülni egy beszélgetésre. Bár a téma kellemetlen, megfelelő kommunikáció nélkül az apró sérelmek felhalmozódnak, és eljöhet az a pillanat, amikor úgy érezzük, már felesleges beszélgetni. Az első intő jeleket követően tehát beszéljük meg, magyarázzuk el, mi a probléma a közös kassza felhasználásával. Nagyon figyeljünk arra, hogy ne használjunk vádló, bántó szavakat, így ahelyett, hogy "Már megint ezer felesleges ocsmány ruhát vettél", kezdjük úgy a beszélgetést, hogy "Tudom, hogy nagyon szeretsz vásárolni, de én mostanában úgy látom, hogy a sok költekezés miatt nem lesz lehetőségünk megvalósítani a közös céljainkat."

A legtisztább az, ha készítünk egy közös listát arról, hogy a következő egy hétben, egy hónapban, egy évben mire szeretnénk költeni a pénzt. A listára csak azok a dolgok kerüljenek fel, amiben a pár mindkét tagja egyetért, és ha ezen felül vannak olyan dolgok, amik csak az egyik félnek fontosak, azokat írjuk fel egy olyan listára, ami plusz bevétel esetén előtérbe kerülhet.

Ezt a listát ne süllyesszük el a fiók mélyére, hanem tegyük ki jól látható helyre. Az utólagos változtatások eszközölése persze nem tilos, de mindent beszéljünk meg, ezzel is kimutatva, hogy fontos a párunk véleménye, és nélküle nem szeretnénk dönteni fontos kérdésekben.

Ha viszont végképp nem jutunk közös nevezőre bizonyos dolgokban, mert a párunk nem érti meg, hogy számunkra egy adott kiadás nagyon fontos lenne, akkor érdemes elgondolkodni azon, vajon valóban összeillünk e. Ne csak egy esélyt adjunk, vagyis ha elsőre nem sikerül a pénzügyi megbeszélés, akkor fussunk neki még egyszer bátran egy kicsit később. Lehetséges, hogy csupán nem a megfelelő pillanatot választottuk ki, mert a másik fél nagyon fáradt vagy feszült volt.

Abban az esetben, ha állandósul a külön kassza, pontosan ügyeljünk arra, hogy a feleket egyenlő mértékben terheljék a költségek, vagy megbeszélés szerint, például a fizetések arányában. Azt se feledjük, attól, hogy valakinél a külön kassza vált be, nálunk beválhat a közös kassza is, vagy pont fordítva. A legfontosabb az egyetértés, valamint az, hogy ne kezeljük tabuként a közös pénzügyeinket.

Kapcsolódó cikkek

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni - Hogyan légy boldog, sikeres és elégedett nő.

Mit ne tegyél, ha boldog nő akarsz lenni

Az életben vannak olyan íratlan szabályok, amelyek betartása elősegíti, hogy mindig boldogok legyünk. Mi most ezekből a szabályokból szemezgettünk néhánya.

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

Bőrcsizma – klasszikus cipőkbe érdemes befektetni

A természetes bőrből készült női bőrcsizmák térdig érő felsőrésszel elegáns és vonzó női lábbelik, amelyek eleganciát kölcsönöznek minden stílushoz. De ez közel sem minden!

Természetes szépségápolás - Építsd fel 5 lépéses rutinod!

Természetes szépségápolás - Építsd fel 5 lépéses rutinod!

A természetes szépségápolás tökéletes alternatívát kínál, ha a bőröd minősége és egészséged megőrzése miatt fontos számodra, hogy káros anyagoktól mentes és tiszta forrásból származó kozmetikumokat használj.