Hygge - a boldogság titka

Évről évre hallani elégedettséggel, boldogsággal kapcsolatos kutatásokról, ahol a skandináv népek kiemelkedő pontszámmal szerepelnek a dobogón, mi pedig valahol a sor végén kullogunk, a szürke magyar valóságban. Vajon mi a dánok titka?
Hygge - a boldogság titka

A boldogsággal kapcsolatos éves jelentés több, mint 150 országot rangsorol az egy főre jutó GDP és a várható egészséges élettartam alapján. A tanulmányhoz továbbá globális felmérések négy tényezőjét is alapul veszik, amelyekben a résztvevők tízes skálán értékelik, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, illetve mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Az utóbbi időkben a boldogságról könyvet írni legalább olyan trendi lett, mint a flow élményt taglalni több száz oldalban. A könyvek borítójáról hófehér fogakkal mosolyognak az elégedett szerzők (ha már trendik szeretnénk lenni: coach-ok), akik most öt, tíz, húsz vagy harminc pontban összefoglalják (csak nekünk!), hogy hogyan láthatjuk rózsaszín szemüvegen keresztül a világot minden gondunk ellenére. Előbb-utóbb viszont be kell látnunk, ez is olyan téma, mint a fogyókúra: nem fogunk csodaszert találni, vagyis olyan módszert, amivel azonnal boldogok lehetünk minden problémánk ellenére.

A dán „hygge” filozófia sem árul el sok újat, csak arra döbbent rá, amit eleve tudnunk kellene: a társas kapcsolatokat megbecsülni, ápolni és építeni. Persze amióta felértékelődött az okos eszközök használata a mindennapi kommunikációban, már az sem evidens, hogy ha beszélgetni akarunk valakivel, azt egy bögre, forró tea és néhány pihe-puha pléd társaságában fogjuk megtenni.

A hygge életérzést a legegyszerűbben egy kis gyakorlattal lehet elmagyarázni, amit érdemes kipróbálni egy csöndes hétvégi estén:

Dőlj hátra egy kényelmes fotelben, készíts egy habos kakaót vagy finom kávét. Tudatosítsd magadban, hogy a hangulatod te magad alakítod, és ebben a néhány percben zárd ki egy kicsit a külvilágot. Csukd le a szemed, kortyolj egyet az italodból. Elemezd ki az ízeket: milyen a tejszínhab textúrája? Hol érzed az édes ízt a nyelveden? Milyen háttérízeket fedezel fel? Változik az ital íze egy-két perccel a korty után?

Ezután tágítsd egy kicsit a látókörödet: képzeld el, hogy egy gyönyörű, gyertyákkal megvilágított lakásban vagy a szeretteiddel, és a kandalló körül ültök, hallgatjátok, ahogy pattog a tűz. Odakint szemerkél az eső, de bent jó meleg van. Kik ülnek ott veled? Ki mit eszik a társaságból, kihez milyen sütemény illene? Te egy gyömbéres kekszet veszel el a tálcáról, vagy egy szelet répatortát?

Biztonságban érzed magad, mert megbízol a körülötted ülőkben. Az estétek remek hangulatban telik, együtt társasjátékoztok, kártyáztok, de arra is jut idő, hogy elmélyült beszélgetéseket folytassatok kisebb csoportokban. Gondolkozz el azon, kit miről faggatnál ki szívesen. És te miről mesélnél a többieknek, mi történt veled mostanában? Fogalmazd meg a sikertelen élményeidet is, de úgy, hogy a mondat második felében mindenképpen legyen pozitívum. Ha mégis nagyon elkalandoznál a negatív gondolatok felé, képzeld el, hogy felírod a mérgező mondatot egy papírfecnire, odafutsz a kandallóhoz, és bedobod a tűzbe. A lángok felcsapnak, a papír elhamvad, és már nem gondolsz semmire, jelen tudsz lenni újra a pillanatban. Mert sosem vagy egyedül a gondjaiddal, nézz csak a barátaidra a kandalló körül. Ez az igazi hygge. A boldogság, a meghittség művészete.

Kapcsolódó cikkek

Öt író, aki sokat tanított nekünk az igaz szeretetről és elfogadásról

Öt író, aki sokat tanított nekünk az igaz szeretetről és elfogadásról

A meséknek és a könyveknek különös fontossága, szerepe van az életünkben. Hatnak ránk, tanítanak bennünket. Többek között az elfogadásról és a szeretetről is sokat tanulhatunk.

Champagner, pezsgő, Prosecco, Crémant - mi a különbség?

Champagner, pezsgő, Prosecco, Crémant - mi a különbség?

A legjelentősebb különbség az előállításukban rejlik.

Mitől lesz jó egy csók?

Mitől lesz jó egy csók?

A pszichológus, író és csókkutató Wolfgang Krüger válaszol