Az 5 leggyakoribb gyógyszer-hatóanyag, és amit tudnod kell róluk

Fejfájás, láz, ízületi fájdalmak? Mindegyikre kaphatsz recept nélkül kiváltható tablettát, ám nem jó ötlet, ha a betegtájékoztatókat így el sem olvasod. Cikkünkben röviden bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagokat és mellékhatásaikat.
Az 5 leggyakoribb gyógyszer-hatóanyag

1. Paracetamol

Nagyon sok gyógyszerformában van forgalomban ez a hatóanyag: tabletta, filmtabletta, végbélkúp, szirup, szuszpenzió és forró ital készítéséhez való por formájában is megtalálhatod a patikákban. Éppen ez a probléma vele: különböző márkanév, de azonos hatóanyag - vagyis hiába váltogatod a gyógyszereket, ha valójában ugyanazt veszed be.

Paracetamolból felnőtteknek szigorúan 4 óránként egy 500 mg-os tablettát szabad bevenni. Naponta (24 óra alatt) maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet alkalmazni meghűléskor, valamint fájdalomcsillapításra.

Ez a hatóanyag zömmel a májban bomlik le, ám ha túl sok bomlástermék halmozódik fel, azt már nem tudja kezelni a máj enzimrendszere. Ebben az esetben paracetamol-mérgezés lép fel, ami hazánkban évente átlagosan 250-szer fordul elő! Ez a nem kívánt mellékhatás egy kis figyelmességgel elkerülhető, így semmiképp ne felejtsük el megkérdezni a gyógyszerészt a patikában, ha fájdalomcsillapítót vásárolunk, hogy mi a készítmény hatóanyaga.

2. Ibuprofen

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő, amely hatását úgy fejti ki, hogy visszaszorítja azon anyagok képződését a szervezetben, amelyek a gyulladás, a fájdalomérzés és a láz kialakulásáért felelősek. Ahogy az összes többi nem-szteroid típusú gyulladásgátlónak (aszpirin, naproxén, diklofenák, fenilbutazon), az ibuprofennak is a legsúlyosabb mellékhatása a gyomor- és bélnyálkahártya-károsító hatása. Felnőttek esetén napi adagja ne haladja meg az 1800 mg-t.

Érdekesség, hogy az ibuprofen esetén nem csak negatív mellékhatásokról tudunk: egyes klinikai vizsgálatok szerint alacsony dózisú ibuprofen hosszú távú szedése megelőzi a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór kialakulását.

3. Drotaverine

Görcsoldó készítmény, így főleg epekő, vesemedence -és húgyhólyag gyulladás, valamint gyomor-bél rendszeri panaszok és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák.

A drotaverine jelentős túladagolása szívproblémákat (szívritmus- és ingerületvezetési zavarokat) okozhat, esetenként végzetes kimenetellel. Okozhat fejefájást, szédülést és álmatlanságot is, így lehetőleg ne este vegyük be. Mivel a készítmény általában tejcukrot is tartalmaz (mint töltőanyag), így körültekintően olvassák el a betegtájékoztatót a laktóz-érzények minden esetben.

4. Diklofenák

A mozgásszervi megbetegedések esetén előszeretettel alkalmazott gyógyszer, amelyet tabletta, vagy akár krém formájában is megvásárolhatunk. Migrén roham során hatékonyan enyhíti a fejfájást, és a kapcsolódó tüneteket, vagyis csillapítja a hányingert is.

A diklofenák alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham vagy a sztrók kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Aggodalomra, pánikra azonban ebben az esetben sincs ok: ha ritkán veszünk csak be ilyen gyógyszert, és akkor sem egyszerre többet, vagy más márkanéven futó, de ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó készítményt, akkor könnyedén minimálisra csökkenhetjük a kockázatokat.

5. Difenhidramin

A difenhidramin-hidroklorid a H1 típusú antihisztaminok csoportjába tartozik, vagyis allergiás reakció esetén alkalmazzák legtöbbször. (pl. csalánkiütés, bárányhimlő, rovarcsípés, viszkető ekcéma) Hányinger és hányás ellen is hatékony, ezért alkalmazzák előszeretettel tengeribetegség megelőzésére. Enyhe, alkalmi alvászavarok esetén is szokták használni - ám a pszichés jellegű függőség elkerülése végett 1 hét után fokozatosan érdemes elhagyni.

Ha bármikor kétség merül fel bennünk egy-egy gyakran alkalmazott gyógyszerrel kapcsolatban, kérjük az orvos, vagy a gyógyszerész tanácsát, de otthoni tájékozódáshoz segítséget nyújthat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapja is. Itt pillanatok alatt megtalálhatjuk, hogy mi egy-egy készítmény hatóanyaga, és utána olvashatunk, hogy mikor mit (nem) szabad alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

Afrika konyhája meghódítja a világot

Afrika konyhája meghódítja a világot

A sáskák és a kukacok nem sokára tányérra kerülhetnek a többi kontinensen is

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Akkora az érdeklődés a second hand divat iránt, hogy beszálltak a luxusmárkák is

Az 5 leggyakoribb gyógyszer-hatóanyag

Az 5 leggyakoribb gyógyszer-hatóanyag, és amit tudnod kell róluk

Cikkünkben röviden bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott gyógyszer-hatóanyagokat és mellékhatásaikat.