Így tervezd meg a következő nyaralásod!

A gondtalan nyaralás megszervezése nem is olyan nagy ördöngösség, mint gondolnád, ha megfogadod ezt az 5 tanácsot!
Utazási tippek.

1. Az idő = pénz

Ahhoz, hogy olcsó és egyben jó ajánlatokat is találj, nem úszhatod meg a keresgélés hosszadalmas folyamatát. Ne gondold azt az első hirdetésnél, hogy megtaláltad álmaid helyszínét, még ha kicsit borsos is az ára - ma már ugyanis nem ritka, hogy ötezer forintért repülőre pattanhatsz és eljuthatsz Stockholmba vagy Rómába. A legjobb olyan oldalakon keresgélni, amelyek összehasonlítják a különböző légitársaságok árait. Az utazási irodák sokszor olyan ajánlatot küldenek, amely szerint külön repülőtéri illetéket kell fizetni... nos, ilyen tétel nem létezik, ha magadnak szervezed az utazást.

Januárban is érdemes megejteni egy 2-4 napos városlátogatást például Prágába, Bécsbe vagy Brnoba akár vonattal, mert ilyenkor a legolcsóbbak az árak a csekély érdeklődés miatt.

2. A repülés többé nem luxus... vagy mégis?

Megdöbbentően olcsó repülőjegyeket is ki lehet fogni egykönnyen, de ilyenkor ne felejtsünk el arra gondolni, hogy a legtöbb város repülőtere nagyon messze van a központtól (Reykjavík, Stockholm... csak hogy néhányat említsünk a sok közül), a transzfer ára pedig még akkor is horribilis lehet, ha tömegközlekedési eszközt/távolsági buszt használunk.

3. Reggelizz, mint a királyok

Sok országban az élelmiszerek ára sokkal magasabb, mint Magyarországon, ezért érdemes olyan szállást foglalni, ami legalább reggelit tartalmaz. Egy bőséges reggelivel estig átvészelhetjük a napot, így végül mégsem költünk annyi pénzt étkezésre, mintha egy olcsóbb, de reggelit nem nyújtó szállodát vagy hostelt választanánk.

4. Ellenőrizz!

Az utazás előtt ne felejtsd el az alábbi papírokat ellenőrizni a táskádban: személyigazolvány, útlevél, ingyenesen kiváltható európai egészségbiztosítási kártya, a szállás lekötését (kifizetését) bizonyító papírok, repülőjegyek, autópálya matrica, a repülőtéri transzfer buszra/vonatra elővételben megváltott jegyek. A legjobb, ha a nyaralás előtt 1-2 héttel elkezdesz egy személyes kis check-listát készíteni, amire feljegyzed azokat a dolgokat, melyeket semmiképp sem szabad otthon hagynod. Az indulás előtti napon kipipálhatod sorban azokat a pontokat, amelyeket már ellenőriztél, vagyis látni fogod, hogy mit kell még beraknod aznap.

5. Légy nyitott, merj kérdezni

Ne félj attól, hogy ha eltévedsz valahol és esetleg a telefonod sem működik, sosem találsz vissza a szállásodra. Nem árt persze, ha a telefonos navigáció mellett a legfontosabb címek, telefonszámok nálad vannak papíron is, de akkor se ess kétségbe, ha elhagytad a cetlidet. Kérdezz bátran, mosolyogj, és köszönd meg a segítséget - így lehet a legkönnyebb barátokat szerezni bárhol. Ki tudja, lehet, hogy néhány év múlva a saját lakásodban fogod vendégül látni a segítőkész helybéli lakost. Ha valaki mégsem készséges, akkor se szomorodj el, hiszen ilyen még a hazádban is előfordulhat. Az érdeklődő, eltévedt turistákat 99%-ban szívesen kalauzolják a helyiek.

Kapcsolódó cikkek

10 egészségtelen étel, melyet ne fogyassz - Ételek, melyek hízlalnak és károsak az egészségre.

Miért hagyj fel az egészségtelen ételek fogyasztásával?

A táplálkozás az egyik kulcstényezője az egészségünk megőrzésének. A cikkben kifejtjük, hogy miért hagyd abba az egészségtelen ételek fogyasztását.

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet.

7 tipp, mellyel egészségesebbé teheted panírozott ételeidet

A panírozott ételek nem egészségesek, de egészségessé varázsolhatod azokat.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet - Fogyókúra és diéta tévhitek, gyakori hibák a fogyókúrában, melyek lassítják vagy gátolják a fogyást.

7 gyakori hiba, melyet a legtöbb fogyókúrázó elkövet

Hogyan kerüld el azokat a hibákat a fogyókúrában, melyet a legtöbb diétázó elkövet.