Egy igazi bakancslistás hely az országban: Sárospatak

Ez az első blikkre nem a legismertebb turistaközpontok közé tartozó, az Észak-Magyarország régióban található város rengeteg látnivalót kínál az erre utazóknak. Évről évre felkapottabb hely lesz, hiszen hamarosan megújuló fürdő, és egyre több jó hotel várja ott a turistákat.
Sárospatak látnivalói a vernegyedtől a város legjobb pizzájáig

A 37-es főúton haladva egyébként érdemes Szerencsen rövid pihenőt tartani, és beszerezni némi édesség muníciót a Szerencsi Bonbon mintaboltjából.

Sárospatak elsődleges látnivalója a vár, illetve a várnegyed, ami a Perényiek tulajdonából indult, majd hosszú utat megjárva I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsanna fejedelmi birtoka lett. A történelem során többször gazdát cserélt vár található az 500 forintos bankjegyek hátoldalán, de a késő reneszánsz építészet e remeke, a város legjelentősebb műemléke, ahol olyan történelmi izgalmak várnak,mint a Sub Rosa erkély, a Vörös-torony és a Múzsák temploma.

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének Nagykönyvtára, illetve annak díszterme, amit Pollack Mihály tervezett olyan lenyűgöző látványt nyújt, hogy egy percig sem csodáljuk, hogy sorra nyeri a világ könyvtárainak rendezett szépségversenyeket.

Ha inkább kirándulni mennénk, az ország egyik első számú természeti csodáját látogathatjuk meg a város felett található Megyeri-hegyi tengerszem formájában. Ez az elképesztő természetvédelmi övezet remek kirándulóhely, ahol a Malomkő tanösvényen megkerülhetjük a tavat, megcsodálva a szédületes kilátást, amit úgy fokozhatunk, ha a kilátóba is felmegyünk, hogy a 300 méteres hegyen álló 18 méter magas építményből nyíló panoráma megtekintsük.

Sárospatakon a Végardó fürdő termálvizében is érdemes megmártózni, ahol akár nyáron is hűsölhetünk, hiszen több medencével várják a látogatókat. A kultúra, a természet és a pihenés mellett viszont nem szabad megfeledkezni a gasztronómiáról sem, amiben szintén emlékezeteset tud nyújtani a város. Sárospatakon található ugyanis az ország egyik legjobb pizzája, amit a Pizza del Fiore-ban kóstolhatunk meg. A családias, kellemes hangulatú étterem helyi alapanyagokkal dolgozik, amikkel különlegesen ízes feltéteket kínálnak, a Pizza del Fiore a signiture pizza, ami helyi fügével vagy almával készül. A tésztát kézzel nyújtják, nem formában sütik, az állaga pedig akár az autentikus nápolyi pizzáké!

Nyitókép: RHerczeg/Wikipedia Commons

Kapcsolódó cikkek

Téli szépségápolási tippek.

Téli szépségápolási kisokos

Minden évszakban nagyon fontos a bőrápolás, de télen még fokozottabban szükséges a bőrünkre ügyelni. A cikkben a téli bőrápoláshoz adunk tippeket.

Párkapcsolati pénzügyek.

Pénzügyek a párkapcsolatban

Egy kapcsolatot, egy házasságot akár még tönkre is tehet a pénz, vagy annak hiánya, illetve az is, ha a pár nem ért egyet pénzügyekben. A cikkben tippeket adunk, hogyan lehet a pénzügyeket okosan kezelni.

Öt író, aki sokat tanított nekünk az igaz szeretetről és elfogadásról.

Öt író, aki sokat tanított nekünk az igaz szeretetről és elfogadásról

A meséknek és a könyveknek különös fontossága, szerepe van az életünkben. Hatnak ránk, tanítanak bennünket. Többek között az elfogadásról és a szeretetről is sokat tanulhatunk.