Olcsó és egészséges finomságok

Minden nap fejtörést okozz, hogy mit ebédelj, ami nem túl drága, de elég tápláló is? Nem tudod, miből főzz vacsorát, hogy ne terheld túl a pénztárcád, de ne is legyen egészségtelen a menü? Pedig a kettő együtt nem lehetetlen!
Olcsó és egészséges finomságok.

Reggelizz úgy, mint egy király!

Felejts el az édes péksüteményeket, a fánkokat, vagy az olajban sült bundáskenyeret, ha egészségesen szeretnéd indítani a napodat. Kiváló vitaminforrás a tojás, amely A, B2, D és E vitamint is tartalmaz! Az A-vitamin jelentőségét hámvédő szerepe adja, ugyanis nélküle a retina nem képes ellátni feladatát, emellett a bőr és a nyálkahártyák hámsejtjeinek épségéért és normális működéséért is felelős.

Köztudott az is, hogy télen a napi D-vitamin szükséglet töredékét visszük csak be a szervezetbe, ezért is kitűnő tápanyagforrás a tojás. D-vitamin hiány esetén a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, így elvesztik merevségüket, rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak.

Egy elhanyagolt csodanövény: a cékla

Sokan úgy gondolják, a cékla fantáziátlan, földízű gyökérnövény, és csak a menzán kapott túl édes/túl savanyú céklasaláta ugrik be róla. Márpedig az egyik legjobb ásványianyag forrás: tartalmaz többet között káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, rezet és cinket is. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A benne található nitrátok fokozzák a sportteljesítményt, valamint cukorbetegeknél javítja a májfunkciókat, illetve kis mértékben csökkenti a koleszterinszintet is.

A klasszikus céklasalátán túl tehát számtalan lehetőség rejlik ebben a bíborszínű vitaminbombában: készíthetünk belőle krémlevest, tortát, fasírtot, vagy például zöldségchipset is. Ne féljünk a kísérletezéstől, bátran kombináljuk egzotikus fűszerekkel a céklát!

Egy igazi energiabomba: a lencse

A lencse nagyon gazdag különféle tápanyagokban (például esszenciális aminosavak, A-vitamin), és mindezt jól emészthető formában kínálja a szervezetünknek. A szója után az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás, így különösen ajánlott sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek. (Fehérjetartalma 25-28% közötti.)

Nemcsak főzelékként, hanem más formában is ízletes lehet: készíthetünk belőle salátákat, leveseket, vegán fasírtot, illetve szendvicskrémet is. A lencsét több ázsiai országában megőrlik, majd lisztet készítenek belőle, amiből a kenyértésztába is kevernek.

Drága gyümölcsök a téli hónapokban? Rágcsálj répát!

Hiába mérik aranyában a szőlőt vagy a körtét télen, még csak nem is finomak? Ne költs több ezer forintot gyümölcsökre, hanem vegyél néhány ropogós, friss répát, és vékony csíkokra szeletelve vidd magaddal bárhova, akár munkába is nassolni. Finom dresszinget készíthetsz hozzá natúr joghurt és zöldfűszerek, valamint kevés fokhagyma felhasználásával.

A béta karotinban gazdag sárgarépa hatékony immunerősítő. Ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan antioxidáns hatással bír, vagyis a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak. A répa vitamintartalma segíti a hajszálak erősödését, illetve általa fényesebb, egészségesebb lesz a hajkorona.

Remek fehérjeforrás: a zab

A boltokban kapható zabkásák és zabpelyhek egyre népszerűbbek, hiszen a zab olcsó, sokféleképp variálható reggeli gyanánt is, nem mellékesen pedig számtalan kedvező egészségügyi hatása van.

A zab többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, magnéziumot, kalciumot, cinket, foszfort, vasat és káliumot is tartalmaz. Magas rosttartalma következtében jó hatással van az emésztésre, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Hús panírozására is kiváló: ha apró szemű zabot használunk, helyettesíthetjük a zsemlemorzsát. Rántottához vagy omletthez keverve nem csak a serpenyőben történő letapadást gátolja meg, hanem jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is, vagyis energialöketet biztosít.

Kapcsolódó cikkek

Étel trendek - a rovarburgertől a csokis hummuszig

Étel trendek - a rovarburgertől a csokis hummuszig

Nem csak a divat változik évről évre, hanem a kulináris újdonságok is.

Afrika konyhája meghódítja a világot

Afrika konyhája meghódítja a világot

A sáskák és a kukacok nem sokára tányérra kerülhetnek a többi kontinensen is

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Egyre népszerűbb a second hand: ma már a régi számít menőnek

Akkora az érdeklődés a second hand divat iránt, hogy beszálltak a luxusmárkák is