Látványos és egyszerű desszert dekorációs ötletek
1. Állatkert - egyszerűen
Nem tudsz olyan kemény tejszínhabot készíteni, amiből különböző formákat ki tudnál alakítani? Unod a boltban vásárolható marcipán figurákat? Elő a szaggató formáiddal és néhány puha, jól vágható gyümölccsel, mint például a görög -és sárgadinnye, vagy az ananász. Percek alatt egész állatkertet varázsolhatsz a tortád tetejére, és egészségesebb is, mint a meglehetősen sok cukrot tartalmazó marcipán vagy fondantkrém.
2. Pompás ostya
A boltban vásárolhatsz kész fagylalttölcsért vagy ostyalapot, amit pofonegyszerű lesz meg tölteni tejszínhabbal, bogyós gyümölcsökkel, vagy például cukorgyönggyel, esetleg apró marcipán golyókkal. Csak a fantáziád szab határt annak, hogy mi "ömlik ki" a tölcsérből a tortára. Világos színű süteményen különösen jól mutat a tölcsérből kifolyó csokimáz.
3. Kertészeknek, tréfásan
Szeretnéd feldobni a sima csokis muffint, és a barátnőd imád kertészkedni is? Akkor egyértelmű, hogy egyben kell vinned a virágot és a süteményt is, vagyis fondant formázásával elkészítheted az apró növényi szárakat, leveleket a "talajhoz". Ehhez érdemes venned egy speciális fondant vágót, mert késsel nehéz szép éleket és formákat kialakítani.
4. Cake pop
A sima kókuszgolyó ideje már lejárt - készíts belőlük cake popot, vagyis nyalókát egy hurkapálcika és látványos dekoráció segítségével. Elő a cukorgyöngyökkel, és a finom fűszerezést se felejtsd el - vagyis használj kakaóport vagy fahéjat díszítéshez. Ha kedvelitek a pikáns ízeket, kísérletezz kevés reszelt gyömbérrel vagy őrölt kardamommal, kurkumával.
5. Virágos jókedv
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy a virágoknak nem csak a vázában a helye! Piros rózsa, lila ibolya, bodzavirág, vagy például levendula is kerülhet egy krémes, sötétbarna csokitorta tetejére. A jó kézügyességű szakácsok fondant vagy marcipán virágokkal kombinálhatják a valódiakat.
Fondanttal valamelyest egyszerűbb dolgozni, mint marcipánnal, mert kevésbé törik és szakad, valamint simább az állaga és lassabban is szárad. A színezést gél állagú, koncentrált ételfestékkel végezzük.
Mivel a fondant és a marcipán is érzékeny a párára, ne tároljuk őket sokáig hűtőszekrényben, igyekezzük minél frissebben elkészíteni.